Tuesday, January 31, 2012

:: Saya SAYANG Awak Kerana ALLAH ::

semalam sy tgk cite Indon kt Astro First, tajuk dia Hafalan Shalat Delisa.. ni pun sbb terbaca kat blog En Ariff Budiman ttg kesedihan cite ni..so, semalam sy layann la jugak...errmmm...lepas tgk cite tu, saya rasa bersyukur padaNya sbb saya masih mempunyai kaki & tangan untuk teruskan hidup selepas kemalangan tersebut wpun tanpa 'dia'... dan saya sedar ujian yg Allah berikan pada saya baru sedikit.. baru sedikit ni pun dah mengeluh sana mengeluh cni.. sepatutnya saya bersyukur dgn apa yg nikmat saya ada sekarang.. &saya bersyukur sbb saya terpilih untuk menyayangi & mencintai Sharpan Che Soh..sayang, saya SAYANG & CINTAkan awak kerana ALLAH...insyaAllah.. kerana awak milikNya..al-Fatihah..smoga awak damai di sana..insyaAllah..aminn..



p/s : tadi saya dah g spital amik ubat..ilang 1 benda yg buatkan saya serabut.. ada lagi 2,3 benda blum settle..insyaAllah, Dia sentiasa bersama saya..

:: Yg Buatkan Aku Serabut ::

Lately ni aku agak serabut since tuan kedai call ckp nk naek harga sewa kedai.. Selagi blum jumpa tuan kedai tu utk bincang & dpt kata putus, mmg serabut kepala ni mikir sampai effect benda laen yg aku nk buat.. tgh2 serabut td, tuan kedai msg plak bgtau kedai kena saman dgn DBKL sbb amik budak Indon jaga kedai..fine, aku ngaku tu salah aku lgpun aku xbuat pembantu warga tempatan..tp,bdk yg jaga kedai tu documents smua complete cuma masalahnya sbb Indon tak dibenarkan jual kt sana walaupun hakikatnya majoriti yg jual kt sana org Indon.. masalah yg aku sgt2 sakit ati, yg dtg saman org yg sama, dan dtg cuma kedai yg aku sewa je.. kedai laen xde pun check..wpun depan kedai aku tu sah2 Indon jugak & xde buat pembantu pun.. ni bkn kali pertama aku kena, aku rs dh 4,5x.. yg dtg saman  pun org yg sama..apa yg aku boleh katakan dlm kes ni ada org xpuas ati dgn kedai aku, & bercadang nk halau aku dr kedai tu..inilah namanya manusia,sanggup tutup periuk nasi org utk periuk nasi sendiri...aku mmg BENCI org cmtu..dan org kt sana suka bermuka2..dpn baik,blakang cam najis.. ni la antara sebab dr dulu aku xsuka lepak kt sana..& arwah makin fhm kenapa aku xnak lepak sana bila owner kedai kt wisma yakin pun xgalakkan wife dia lepak sana..sbb kat sana byk gossip & hasat dengki..aku plan by thursday ni nk jumpa tuan kedai aku utk bincang ttg sewa & aku nk buatkan pembantu..
Selain dr tu, aku akan serabut bila perlu ke hospital.. aku plg MALAS nk g spital.. mood aku akan berona kalo esoknya aku perlu ke spital..selagi 2 benda ni blum settle, aku mmg xlena nk tido..skrg aku xleh nk mengada2 sbb xde sapa nk layan aku..aku kena buat smuanya sendiri..tp,aku still perlukan bantuan org sekeliling aku...

Monday, January 30, 2012

:: Tukar Cadar ::

percaya atau tak...cadar yg aku gunakan skrg dh hampir 1thn aku xtukar.kalo dulu masa 'dia' ada, 2ari skali mesti tkar..kdg sampai xsempat g anta dobi..jd,bila xsempat anta dobi.. "syg,arini awak g sogo dulu la,nnt sy amik kt Sogo..awak bli la brg2 dapur..dlm peti xde makanan..air ke.." bila dh g Sogo, memikirkan cadar yg 3,4 set blum didobikan,so, jwpnya set cadar baru la..bau?xde la bau busuk pun.. Aku syg nk tukar cadar ni..sbb cadar terakhir yg kami gunakan... Aku cuma akan tukar after 1 year 'dia' pergi..insyaAllah..wpun aku akan tukar, tp,cadar ni akan ku simpan (tak nak basuh) sbg kenangan..boleh dikatakan smua bnda dlm umah ni yg kami gunakan, aku xnak tukar..sampai aku terfikir, kalo rosak aku still nk simpan..kalo dok kg xpe jgk nk simpan, dok kl ni, dh la sewa mah org, bknnya luas sgt pun umah ni, aku nk simpan kt mn?hukhukhuk....
sebelum snap pic, harussla dikemas dulu.. :p

6 bantal tido , 1 bantal peluk..

Sunday, January 29, 2012

:: CEMBURU ::

kdg2 aku terasa jeles bila tgk keluarga yg bahagia..sbg cth, aku jgk jeles tgk kemesraan mak & abah aku...sbb aku mengharapkan suatu ari nnt & 'dia' pun camtu jgk..memandangkan perbezaan mak & abah aku sama mcm aku & 'dia' - 8 tahun.. perbezaan yg ketara ni amat membantu dlm hubungan kami w/pun kdg2 kami ni mcm bdk2,mayb sbb blum ada bb..bila tgk pompuan mengandung,terutamanya pregnant anak sulung..aku jeles dge mu Fieza, (ikhlas ni oyaq ko mu.. :p ) dlm masa yg sama, aku doakan mu & bb mu sihat & selamat dilahirkan di muka bumi ni (bkn muka buku tau..) aku hepi tgk mu gembira.. xsabar nk tgk Fieza Jr. kalo mu dok dkt umah aku, mu xyah anta bb g nursery, mu anta ja kt umah aku..hikhikhik..kalo anak 3,4 aku xrasa apa2 sgt..aku terbayang keindahan pengalaman itu.. aku terbayang debaran itu..aku teringin merasai saat manis itu..kdg2 ada bisikan kt telinga aku "ko masih berpeluang merasainya ..." tp,ada plak lg suara bisikkan "tp,kalo ko mengandung,ko bkn mengandung anak Sharpan.." aarggh..kdg sakit kepala aku memikir hal ni..aku teringin nak merasai, tp andai ini ketentuan dariNya aku redha,aku pasrah, aku terima.. dan aku juga pernah memikir, andai aku mengandung,tp sah2 anak yg aku kandung bkn zuriat aku dgn Sharpan..boleh ke aku trima kenyataan ?sbb yg aku membuat teringin sgt mengandungkan zuriat aku & Sharpan..bkn dgn sapa2 selain 'dia'..so,aku akan rasa lebih tenang bila fikirkan cmtu.. 

Tuesday, January 24, 2012

:: Hilang Akal ::

smlm tgh tunggu flight nk balik kg,tiba2 aku dpt msg yg agak menyerabutkan kpla otak aku..huhh..ni la org ckp,xsedar untung... Msg berbunyi "Slm, yus pasaran sewa kat sne dah naik la..ada org kata kat tmpt akak dlm 4 rb thn baru nie" mau gugur jantung aku dgr..4k????apa la nak jadi dgn peniaga org melayu skrg ni?org bg tapak utk meniaga, xnak niaga..bila sewakan, berganda plak compare diaorg byr kt DBKL..bygkan sbln diaorg cuma byr kt DBKL rm200 sebulan compare sewa yg diaorg kenakan kt penyewa..rm4k sebulan..mcm dh xde akal je diaorg ni..makan duit atas angin... aku tau, ada org yg cuba nk rampas tapak aku niaga skrg..so,org situ cuba cucuk2, hasut2 penyewa.. Persoalannya, kenapa diaorg nk usik kedai yg xde mslh, dah tahu elok2 aku sewa kt ctu,bknnya aku xbyr sewa,aku pun xpernah kacau diaorg..kenapa diaorg nk kacau jgk aku?adakah sbb aku pompuan?itu dah kira cuba utk tutup rezeki orang lai ..manusia..manusia..BUSUK btol hati perut manusia2 ni..penyewa plak mmg mata duitan..duitan vs budi,of cos DUIT lebih berkuasa..aku serba salah skrg nk buat keputusan.mmg aku masih nk berniaga kt ctu..tp,sewa tu agak2 la ...xsampai sethn naikkan sewa,ni sbbkan mulut org2 kt ctu yg mmg HATI BUSUK, nak naikkan sekali ganda dr harga skrg..naikkn sket2,RM500 dulu ke laen la sket..ni sekali gus..mmg dh ilang akal la org kt ctu.. Ada sesapa yg kenal org DBKL?kalo la 'dia' ada , tentu 'dia' akan discuss dgn aku hal ni..tp, skrg aku terpaksa buat kptsn sendiri...btol la kata arwah..mentaliti org kt sn sgt teruk...Ya Allah, Kau berikanlah petunjuk dan bantulah aku utk membuat keputusan ini..aminn...

Sunday, January 22, 2012

:: Alhamdulillah ::

Alhamdulillah..Terima kasih padaMu Ya Allah, dgn limpah kurniaMu aku masih bernafas di BumiMu ini...
Di pagi yg hening ni, aku sendiri tak tahu kenapa aku terasa sgt sayu, sedih & pilu...
Hatiku amat2 merindui umatMu yg telah kembali padaMu..Ya Allah, aku insan yg kerdil lg jahil, aku mohon padaMu smoga Kau Peliharalah aku, Lindungilah aku, Tetapkanlah Iman aku.. aku sendiri tak pasti bagaimanakah pengakhiranku nanti?? hanya Kaun Maha Mengetahui...Aku mohon semoga dibukakan seluas2nya pintu hatiku utk lebih mengenali dan mendalami agama yg aku anuti sejak dilahirkkan, iaitu cuma satu-satunya, ISLAM..aku memohon semoga dibukakan pintu hatiku untuk menjadi insanMu yg lebih baik dari ke hari...aminnn...

:: Mem'baking ::




aku ni ada 1 tabiat yg boleh dikatakan tebiat jgk la..aku suka bli brg 'segera'. Maksud aku benda mkn cam kek, puding, karipap, samosa, pau, dan byk lagi la yg ber'status SEGERA.. hikhikhik.. sbb aku ni xpandai masak, so, aku amik inisiatif bli benda2 segera tu & just add-on ja apa brg yg dia nak..biasanya brg add-on yg perlu mudah ja...tp, kalo karipap, samosa, pau frozen tu just goreng @ kukus (bg pau) je la..dulu2, aku slalu jadikan stok kt dlm peti sbb pagi2, 'dia' suka bekfes kt umah sebelum antar aku g keja.. aku yg keja ni x besfes tau, cuma kdg2 je kongsi dgn 'dia'.. pagi2 rutin aku selepas mandi, aku buatkan air, biasanya 'air teh' la..pastu bila aku dh hapir siap,kejutkan 'dia' utk siap2 anta aku keja..bygkan cmne aku nk lalui hari2 aku tanpa 'dia' bila nk g keja?bg yg xkenal 'dia' dan aku, mesti fikir, ni mesti kes suami dok goyang kaki, bini keja..ha,mmg aku akui tp, dgn gaji aku sbg clerk bank tu mampu ke aku & 'dia' nk survive?rumah pun sewa, byr keta, bil api mengalahkan org umah besar, sampai tuan umah terkejut la bil api mencecah hampir2 RM200 dgn umah sewa yg kecik & cuma 2 bilik ni..hehehe..bil tinggi sebab aircond..kdg2 TV kitaorg psg , biar camtu je..memBAZIR .. yerr,tu adalah perkataan yg tepat..apa kaitan dgn gambar kek kt atas?hikhikhik..aku ni mmg suka melalut..kek kt atas tu pun aku beli yg dh siap adunan, balik cuma tambah telur & air/susu..kalo 'dia' ada mesti dia tanya " awak buat gapo tuh?"..hehehe..kek ni dh lama aku x buat since aku dpt kencing manis.. 'dia' pun dh msk ttg perangai aku, kalo aku buat benda yg amik resepi kt internet ke kt mana2,kalo xjadi confirm ke tong sampah.. & kalo jadi plak, sapa nk mkn byk2?hehehe..setakat berdua, habis ke?alamatnye bertukar ke alamat umah Jalan 36, umah Ciklah (makcik 'dia').. lg 1 tabiat aku, kalo dekat2 nk cuti, cth cm cuti CNY ni, mesti 2,3 ari sebelum tu aku byk beli brg2 dapur..mcm baru2 ni la..aku g beli mcm2, sapa nk mkn?Ide dh berlepas balik Klate dh tadi,Senin ni aku plak..biasanya kalo benda yg tak tahan lama, aku akan anta ke Jalan 36 la...aku mmg perasaan, tabiat membeli aku mmg cmtu...kdg ayam,daging,ikan penuh peti..pastu balik kampung..kalo aku xsempat hantar ke Jln 36, aku akan call tlg amik la dlm peti aku tu,sbb risau kalo electric terputus, abihla bau 1 peti sejuk aku tu.. (pernah terjadi sekali) huahua..nk kembalikan bau peti cm sediakala,huhh..amik masa yg lama btol..mcm2 aku letak dlm peti, arang, daun pandan...tp,xjalan jgk..tupperware2 yg effect baunya, aku buang ..hahaha.. sampaikan aku pernah spray bodyspray aku ke peti..bila bau2nya bercampur, lagila pening...bkn calang2 body spray.. ESCADA plak tu...sampai 1 tahap aku rasa nak tukar peti baru la...
Ecely, aku tgh tunggu kek aku masak tu sbb dok bebel kt blog ni...kali ni aku try butter cake.. lupa plak nk snap pic ..xpe la..lenkali la ek..sampaikan tepung pancake pun aku beli..hehehe...aritu aku jumpa serbuk wat kuih lapis & tepung pelita kot yg lg 1 tu ..dlm botol kecik je,aku xtau la apa function dia, xkan sikit je nk wat kuih lapis, tp,mmg pic kuih lapis, yg lain2 aku xbaca pun..sampai camtu sekali skrg ni ek, xperlu blaja buat kuih 'org tua2' dah..smua dh ready to make...hehehe...

:: Nak G Mana Tu?? ::

errmmm... bila dh ada passport ni aku xtau plak nk g mana? sblm wat passport mcm2 dlm mind.. bknnya nk pegi sukaria tp,nak tenangkan fikiran & tenteramkan jiwa... kdg2 tekanan terhadap persekitaran di dunia ni.. alangkah beratnya kepala ni bila terpaksa memikirkan sorang2.. dulu ada 2 kepala yg boleh berkongsi pendapat.. yg pastinya, InsyaAllah passport ni akan digunakan pada bulan April nanti.. tanpa aku sedari, aku memilih bulan yg memberi 1001 kenangan pada aku yg tak mungkin aku lupakan.. kalo la 'dia' ada.. perkataan KALO mmg tak pernah pegi jauh dr hati aku..tiap kali aku terfikir utk ke sesuatu tempat mesti aku fikirkan 'dia'.. trus semangat nak pegi hilang..sayang, damailah awak di sana.. al-fatihah...

Friday, January 20, 2012

:: Syiling ::

dah lama rasanya aku x,hsekeeping syiling aku..xcely syiling ni dah tersedia utk dibankin kt bank sebelum 'dia' pergi..tp,aku bg alasan malas nk bawa sbb berat..dah tu 3 tabung plak tu...i'm sorry sayang..sebab saya berdegil xnak bw la awak terpaksa bw balik smula tabung tu..masih terngiang2 lg situasi tersebut..yg pasti hari kejadian adalah hari di mana saya ada appoinment dgn doc..biasala,kalo ada kaitan dgn spital,mood sy mesti OUT..samada sehari sblm g amik darah atau sehari sblm jumpa doc pakar...sebelum ni syiling2 tu kita letak dlm karung jerr..karung tu kami amik karung kasut..hehehe..bila beli kasut,biasanya mmg dia letak dlm karung kn?so,karung tu la kami letak syiling..saya rs karung tu masih ada..tp,xingat simpan kt mana..yg pasti karung tu adalah karung yg disimpan 4thn lepas..karung kasut BONIA yg awak beli sblm kita kawin..saya ingat lg,beli kasut tu kat SOGO.. masa tu blum biasakan diri ke PV ..
Dulu awakla yg slalu mulakan kira syiling, biasanya walaupun awak kira,sy tetap akan kira smula..hehehe.. kalo awak kira syiling, awak mesti kira syiling 50sen..kalo yg 10sen confirm reserve utk saya kn?ye la dah la kecik, biasanya syiling 10sen akan lebih drpd syiling 20sen atau 50sen..sebenarnya boleh je bw g bank,staff bank akan kirakan dgn mesin..tp,since ada bank salah kira duit (duit kertas tuh...kalo syiling camne gamaknya ek??), aku sediakan payung sebelum hujan..chewaahh..mmg aku akan kira dulu sblm bw g ke bank..cmne aku leh tau bank kira salah wang kertas?alkisahnya di bulan pose 2,3 tahun lepas, 'dia' g salah satu bank kt Jalan Bonus utk bankin duit kt tokei seluar, biasanya mmg aku akan kira dulu sblm serahkan kt 'dia' utk dibankinkan...ptg bila aku balik keja, 'dia' bgtau duit xckup RM50...short sekeping la tu maksudnya..lepas raya, kebetulan g kedai tokei seluar, dia bgtau, bank kt Jalan Bonus call dia,bgtau duit terlebih RM50..ayooo...cmtu plak?pihak bank sruh g amik smula & bawa resit bankin..kebetulan mmg ada..biasanya kalo benda dh settle,aku dh xingat dh mana letak resit2...aku rasa mayb,ada sekeping RM100 yg staff bank tu xasingkan..sbb yg laen majoriti RM50..bila yg lain RM50,sekeping je RM100 so,kiraan mmg akan short RM50 la...tapi,credit tu staff bank tu la sbb JUJUR dan inform customer collect smula duit yg lebih tu...
tabung siap ada music tu...
syiling 10sen yg dikira oleh aku...

siapakah gerangan tu?cuba teka?hah..xkan 'dia'?? disebabkan xpkai baju jd xleh la nk snap full pic..gerangan sdg mengira syiling 20sen..syiling 50sen dh siap kira..TOTAL : hampir RM400... :p


p/s : Ide tgh kira syiling....siap kira..masalahnya, sapa nk bw g bankin neh??berat tu..

:: Sharpan ke-2? ::

errm...mcm biasa,mata aku ni work shift siang,jd waktu mlm & time2 cenggini, dia amat xtive...cmne nk buat ek?perlukah aku telan pil tido?errmm...xpe la,xkisahla sbb aku bknnya kena bgn awal nk g keja pun..cuma bgn solat subuh,then sambung smula Zzzzz..hehehe..xsenonoh.. Kalo kat kampung, mesti mak aku dh bising...aku ingat lagi zaman sblm kawin, mak aku akan bebel kalo aku bgn lewat..tp,sebaliknya bila aku dh kwin, dia tak bebel..errm..mayb sbb dia dh tau tanggungjawap smua tu dh dipikul oleh SUAMIku..atau..mak aku tahu kami balik ke kampung nak rest sbb kt KL letih mencari rezeki..
Alkisahnya, sbb mata xnak tido, jd mcm2 la yg otak ni ligat memikirkan hal2 yg kdgnya di luar kotak fikiran aku..tiba2 aku terfikir, andaikata, wujudnya SHARFAN kedua..camne ek?rupa yg mmg nsem pun sama, cara bercakap pun sama, perangai pun sama, kiranya fizikal & mental mmg sejibik la sama dgn 'dia'..dalam erti kata lain,KLON..tp,bukan pelanduk serupa... Ha? Camne ek? Apa perlu aku buat?huaaa..kuat berangan terr...aku tahu benda ni MUSTAHIL tp,sapa tau kuasaNYA kn?kunfayakun...

Thursday, January 19, 2012

:: ADIK vs ADIK IPAR ::

mengikut Kamus Dewan Bahasa & Pustaka edisi ke-4,m/s 9 ,  
> adik bermaksud saudara kandung (lelaki atau perempuan) yg lebih muda. 
> adik ipar bermaksud adik lelaki atau perempuan kpd suami atau isteri seseorang..
selalunya kalo aku bercerita ttg adik2 ipar aku pada kawan2..aku cuma menggelarkan mereka sbg adik, kdg ada kwn2 yg perasan atau kenal adik2 aku, diaorg akan tnya smula, adik ko ke adik ipar? kenalah aku perjelaskan smula.. sbb kenapa aku panggil adik ipar aku adik? 
1) sbb bg aku sama je mereka pun adik2 aku jgk cuma beza nya abah & mak.. lagipun diaorg kan adik2 suami aku?so, tak salah aku pun panggil diaorg adik jgk kn? 
2) pjg sgt la nk sebut adik ipar..jd jimat masa, adik je la.. :p



ni adik-adik kandung aku :

Mohd Yusdiawira

Nuryusdiana



adik-adik ipar aku...
Sharfidi, Shariful & Sharfawi
Sharfani & Sharfanira
Shahrin, Sharfawati & Sharidan
Shakila

Nur Aliya Shafiqa

Wednesday, January 18, 2012

:: ni BLOG saya ::

ni blog SAYA.. jadi suka hati saya la nk tulis apa kn? ikut suka hati saya la nk luahkan apa kan? kalo anda suka, anda BACA .. kalo xsuka JANGAN baca... 


Sekian , Terima Kasih

:: nak GELAK sket .. ::

i'm happy today....manusia..manusia..mcm2 gelagat la...kdg rasa nk marah,kadang rasa nk SUKA.. ingat lagi dulu2 kalo aku rasa nk marahkan seseorang, 'dia' ckp anggap je org tu x berapa betol..mmg betol,kalo kita anggap mcm tu,jiwa kita xde la rasa meronta2 nk marah sgt.. bila 'dia' plak marah, aku plak remind dia... teringat dulu2, time bekerja di Ambank, time tu jugak buka kedai buku kat The Mall (Sunway Putra Mall), time tu jugak ada kencing manis..errm...penat mmg penat.. tapi, demi utk family (walaupun aku & dia sj) aku x kisah. kalo betol2 nak berjaya, kena la berkorban dari segi wang $ & juga masa..walaupun collection kt kedai buku tu xseberapa, tp 'dia' cari jgk pekerja sbb dia kesiankan bini dia ni,walaupun bini bknnya ada anak kecik utk dijaga.cari pekerja ye bkn cari org untuk menolong. keberanian & keyakinan 'dia' membuat keputusan & tindakan, mmg aku respect..yg penting, kejayaan seorang SUAMI adalah sbb dibelakangnya ada sokongan seorang ISTERI.. bukan cacian atau cuma pandai mendesak & control SUAMI..aku bukan nk memuji atau menunjuk2 kebaikan kami, tp sekadar berkongsi utk yg masih berSUAMI dan masih hidup di dunia ni, anda masih berpeluang mengubahnya.. 
4 me, SHARPAN CHE SOH IS  THE BEST HUSBAND IN THE WORLD...
oppsss..bkn ni..









|
|
|
|
|
|
|
|
|


tapi ni yg bawah ni... THE BEST IN D WORLD..miss u..alfatihah






p/s : mendoakan kwn2 ku sekalian smoga berjaya di dunia & akhirat.. TERIMA KASIH atas segala kata2 cacian & hinaan yg pernah aku terima..

:: mata tak nak TIDO ::

Lately ni mata aku amat payah nk tido walaupun mulut dh ternganga menguap...hai mata..dan disebabkan mata xdpt tido jgk la smlm (17/1/12)aku x g spital utk appoinment dgn doc pakar utk result darah yg dh diamik 2weeks ago...bila mata xdpt tido,fikiran aku melayang ntah sampai ke mana-mana.. Tp, byknya fikiran dh dh advance sampai ke bln Feb dpn..huhuhuhu.. kalo dulu mata xleh tido aku boleh la kacau 'dia', tp,skrg aku nk kacau sapa? Sgt2 la terasa kesunyian itu..kalo dulu mmg aku terpaksa memaksa mata utk tido sbb esok nk g keja..keja yg byk men'stress kan aku..alangkah bahagianya kalo semasa hayat 'dia' masih ada, aku dh resign..tentu kami punya byk masa utk bersama & melakukan xtvt bersama.. Sekali tgk, live kami mcm bdk2 remaja..mayb sbb kami xde anak...but, i'm enjoy our life so much..& i miss that moments very much... Syg,kalo saya dah x g jupa doc utk kencing manis saya ok x?sy redha ja la apa akan jd...stiap kali nk jupa doc,sy rs mcm ad tekanan...sy xsuka tekanan... Sy tak mampu nk hadapi tekanan2 ni smua..saya cuba jauhkan diri drpd org yg boleh memberi tekanan pd saya,tp makin dekat dia menghampiri saya..dah puas saya jelaskan tapi umpama menjirus air di daun keladi...sy mengharapkan slps ni, dah xde tekanan tu smua..insyaAllah...sayang, sy rindukan awak,berjuta2 rakyat malaysia ni,xkan sama dgn awak..awak slalu ckp saya JATUH CINTA dgn awak sbb cara awak bw keta..mmg salah 1 sbb la..sbb yg awak xpernah tau, adalah, sbb awak bkn lelaki yg ikut ckp pompuan..sbb saya mmg TAK SUKA lelaki yg mengiakan apa sj pompuan ckp..saya suka lelaki yg suka membantah bila pompuan buat salah tp ,mesti ada reason yg logik boleh diterima akal..ciri2 tu mmg ada pd awak..dan bagi saya, peranan seorang ISTERI bkn sj melahirkan & menjaga anak,tp,membantu suami dlm kerjaya..tolong tu TIDAK semestinya tolong suami buat keja,tolong kurangkan stress suami yg penat balik keja pun salah satu cara..(sedapnya MEKYUSZ kecek,dia xde anak xpe la kan??)mcm saya slalu ckp,xsuka tgk lelaki buat keja yg sepatutnya isteri buat..saya mudah tersentuh..sy,tahu dlm Islam, bkn meletakkan kerja2 smua tu kpd isteri,dan xde plak ckp isteri kena memasak utk suami,xde..suami kena menyediakan makan,pakai utk isteri..bg sy,bila suami basuh bj,sidai kain, basuh pinggan, hilang ke'macho'an dia..sy ingat lg bila saya sakit, awak cuba nk buat kerja rumah..mesin basuh pun awak xpandai guna..kelakar sgt..mayb ada sesetengah org akan ckp sy terlalu ikut ckp laki,mmg wajib pun saya ikut ckp suami..dan bila 'dia' dh tiada,xde la sy rs bersalah sbb xdpt menjalankan tanggungjwp sbg isteri kpd 'dia' cuma saya amat menyesal sbb xsempat melahirkan zuriat utk 'dia'...MAAFKAN saya, sayang...sayang, br sy teringat, awak kn minat Jamal Abdillah..dia ada lagu br la yang, lagu berduet dgn sapa ntah..tajuk Maafkan apa ntah..sdp gk lagu tu..bila dgr Jamal Abdillah nyanyi, mesti saya teringatkn awak...awak mina Jamal,saya minat Saleem...syg,sy nk paksa mata sy tido..awak dtg temankan saya ye mlm ni...I'm waiting 4 u....al-fatihah....

:: Kek Hantaran ::

mode : tengah mencari kek hantaran kawin..
dah ada gambaran, tp byk sgt sampai xtau nk pilih yg mana..ikut kata hati je la ek..cadangnya nk bawa cupcakes jgk..nak tgk gambar kek yg saya tempah??mayb ada mayb xde pilihan saya dlm byk2 pic kt bwh ni..gmbr2 ni sj je nk cerahkan mata :









Sunday, January 15, 2012

:: Persiapan Kawin ::

berdebar,risau,sedih, gembira & mcm2 lg perasaan ada.. dah x lama lg pun..rasanya dh bleh wat persediaan ke?? hehehehe... gelenya...sayang, saya mohon maaf andaikata saya agak sibuk lepas ni sbb nk start wat persiapan kawin..tp, saya takkan sesekali lupakan awak..nak mula wat apa ek?hantaran..hantaran kali ni nk try wat sendiri la sbb masa kita dulu tu, xsempat wat cantek2..pandai ke mekyusz nk wat sendiri?hehehe..nnt kita tgk je la hasilnya...

:: Kenangan Terindah ::

xcely terlalu byk benda kenangan antara kita ber2..yg paling berharga bg saya ialah :
prenancy test ni mmg saya simpan sampai skrg...
antara berus gigi kegunaan 'dia' .xsure ni yg terakhir atau x sbb rasanya aritu sy ada guna berus gg awak..mmg sengaja guna ..Oral-B pilihan 'dia'.pesanan 'dia' , nnt awak g Guardian bli berus gg plg mahal yg dijual kt sana.. :)
HANYA TINGGAL SEJARAH..kad jemputan majlis kesyukuran sambut menantu di Kelantan...kad jemputan kt Kedah xckup, jd xde dlm simpanan saya..nnt sy try tanya abah Kedah..
Kesilapan ejaan nama menantu , sepatutnya Nor Yusdiawati Yusof.. :)

:: Pesanan kpd ISTERI ::

aku tertarik dgn petikan ini :-
Seorang isteri, diwajibkan untuk menghormati suami, walau dalam apa juga situasinya. Bukan tidak boleh mempertahankan hak sendiri tetapi hormat tetap perlu ada. Bila hormat tetap ada, si isteri akan berusaha mengelakkan diri daripada meninggikan suara kepada suami, memaki hamun suami, mencaci itu dan ini atau pun memperlekehkan suami.

Walau isteri lebih kaya, lebih rupa, lebih tinggi pendidikannya, isteri tetap wajib hormat pada suami.

"Bagaimana jika niat isteri untuk mendidik suami?"

Tiada istilah mendidik suami di dalam hukum agama, malah sepatutnya suami yang berkewajipan mendidik isteri. Tindakan mengherdik, memarahi atau mengeluarkan kata-kata yang menyakitkan hati suami dengan niat untuk mendidik adalah tidak sesuai. Jika suami melakukan kesilapan atau kesalahan, tegurlah dengan penuh kasih sayang dan selembut yang mampu. Tidak boleh disamakan cara menegur kesilapan suami dengan mengajar atau mendidik anak-anak atau kawan-kawan sekerja.


"Bagaimana jika cara lembut tidak mendatangkan hasil?"

Berpesan-pesanlah dengan penuh kesabaran dan berdoa agar suami terbuka hatinya dan berubah atau memperbetulkan kesilapannya.

Walau suami seorang yang tidak berdaya menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang suami atau sengaja mengabaikan tanggungjawabnya, isteri juga tetap wajib hormat pada suami.

Ini bukan penganiayaan kepada isteri tetapi keistimewaan.

"Istimewa?"

"Apa istimewanya kalau suami tidak melakukan tanggungjawab perlu dihormati juga?"

Istimewanya kerana pahala yang akan diperoleh oleh isteri tadi, sukar untuk dinilai.

"Pahala? Apa guna pahala kalau hidup sengsara?"

Kalau sengsara, keluar dari perkahwinan tersebut.

Ramai isteri yang enggan keluar dari perkahwinan, berusaha sedaya upaya untuk mempertahankan status isteri tetapi gagal menghormati suami. Suami diherdik, ditengking, dicaci dan dicerca. Ada yang mendiamkan diri, suami tegur tak peduli, nak layan suami jauh sekali. Ada yang berpura-pura, depan suami manis sekali tapi di belakang, suami diumpat itu ini. Kenapa memilih status isteri jika dalam masa yang sama terus menerus menambah dosa sendiri?


"Manusia normal mesti bertekak dan ada ketikanya tertinggi suara."

Ya memang ada kebenarannya ungkapan tersebut. Cuma, jika perkara tersebut berlaku, cepat-cepatlah mohon ampun dan maaf kepada suami. Jangan tunggu raya baru hendak meminta maaf.

"Kalau suami yang salah, nak minta maaf juga?"

Ya! Minta maaf sebab isteri tertinggi suara, bukan atas kesalahan yang bukan bermula daripada anda.

"Kalau tidak minta maaf?"

Kalau suami memaafkan anda tanpa anda meminta maaf, alhamdulillah. Tapi jika tidak, hanya Dia yang tahu kedudukan anda, cuma hukum mengatakan; redha Allah kepada isteri hanya setelah suami redha kepada isterinya.

"Bukankah kalau suami sengaja gagal melaksanakan tanggungjawab nafkah zahir, isteri tidak perlu melayan nafkah batinnya?"

Betul, tapi dengan mengambil kira kewajipan nafkah sama seperti kewajipan mas kahwin tetapi kegagalan suami itu bukan memberi kebenaran untuk isteri tidak hormat kepada suami. Perlu juga diingat bahawa jika nafkah batin tidak diberikan si isteri sedangkan suami amat memerlukannya ketika itu, mungkin sesuatu yang tidak elok akan berlaku. Jika suami seorang yang penyabar dan faham hukum agama mungkin dia akan berpuasa sunat bagi meredakan keinginannya. Bagaimana pula jika sebaliknya?

Paling penting, ada perbezaan jelas antara taat dan hormat. Isteri wajib taat kepada suami selagi segala arahan atau kehendak suami tidak menyalahi hukum syarak. Hormat pula, perlu sepanjang masa. Dalam kamus Dewan edisi 4, hormat bermaksud mempunyai pandangan yang tinggi terhadap seseorang dengan memberikan layanan yang penuh sopan, khidmat dan takzim.

Oleh itu, hormatilah suami sedaya upaya, walau apa juga emosi anda, walau apa juga situasinya. Jika tidak mampu (dengan syarat telah berusaha bersungguh-sungguh) jalan keluar tersedia...



p/s : jadikan ia sbg iktibar bg yg masih mempunyai suami.. alhamdulillah spjg kehidupan kami berumahtangga, xpernah aku memaki hamun atau mencaci 'dia'..nauzubillah..

Saturday, January 14, 2012

:: nasi goreng sardin ::

2 mlm lps tiba2 aku braso nk mkn nasi goreng sardin...teringat biasanya aku msk pedas2..nk msk time tu sardin xde plak..aku ni sbnrnya mg xsuka mkn sardin.. tp, 'dia' la merubah segalanya.. sungguh senang kalo nk msk utk 'dia'..xcerewet... bila aku dh mkn sardin, aku cuma mkn sardin yg aku msk je..org laen msk aku xleh nk telan..teringat ms kat Ambank dulu, ada opismate ni pelawa sardin yg dia bw bekal..nak tolak nnt dia terasa ati plak..tp,aku tetap x amik..bila aku xamik,dia plak letakkan kt nasi aku..huhuhu..terpaksa la aku telan..i'm sorryyy..(gaya amir RL) Nasi Goreng Sardin...pernah rasa?sebenarnya, wujudnya nasi goreng sardin ni drpd 'dia' la.tapi, sardin aku kalo letak cili padi,bg pedass ,lg besshh....biasa aku msk je sardin mkn dgn nasi panas2 pastu telur dadar + kicap skett... waalllaweehh..sdg aku ber'masterchef kt dapur, 'dia' muncul, " cuba awak wat nasi goreng sardin.." ha?? "gano nasi goreng sardin?" "ala...awak masukkn je nasi dlm sardin tu,pahtu goreng.."so, aku try la campak nasi dlm sardin tuh...errmmm.. pecahkan telor sket dlm nasi.. kdg2 kalo ada ayam ke daging ke, aku masukkan jerr... semalam aku g umah Ciklah, g bawa buah pauh (mangga) yg Ide bli sabtu lepas (kt psr mlm jln TAR) ...kalo buah tu kat umah aku,alamatnya akhirnya dlm bakul sampah la jawabnya.. ms lepak2 umah Ciklah,kebetulan Acik nk g kedai, so aku kirim belikan telor, sardin & roti keping gardenia..roti tu xperasan plak bila expired..tp,confirm xpired dulu sblm abih..so,mlm ni aku pun msk nasi la sbb plan nk wat nasi goreng sardin tu..tp, cili api la plak xde..xpe la aku ada cili kering yg dh di'blend kt dlm peti..letak dlm 3sudu besar jgk,tp xpedass pun..yg bestnya, bkn setakat ikan sardin dlm nasi tu, daging & ayam pun aku campak skali..habiskan stok dlm peti.. :) bila dh campak smua, alamak, byk sgt la plak benda2nya sampaikan sardin xnmpk rupa...mmg byk lauk dr nasi la jawabnya.. bila dh siap,huhhhh...mmg CONFIRM, xsedap.. laen sgt rasanya daripada yg aku msk sblm2 ni..adakah sbb daging & ayam terlalu byk?atau sebab kurang PEDAS?? atau sbb mkn sorang?atau masak tanpa kasih sayang?errrm...mayb masak tanpa kasih sayang sbb kasih sayang dah dibawa pergi...ada se'belanga lg kt dapur tu..esok pagi bekfes dgn nasi goreng tu la jawabnya..kalo xabih, alamat nya ke alamat tong sampah,jln 35 la ..hehehehe...jeng..jeng..jeng... wajah2 nasi goreng sardin aku.....


masak sardin dulu...


masukkan ayam & daging


kita gaul2 sampai ayam&daging masak...


masukkan telor 2butir...mekyusz xsah xde telor..


dah siap nk mkn..xckup sardin ,haaa...ada stanby sardin sj..errm..esok leh wat sandwich sardin...

Friday, January 13, 2012

:: malas layan ::

" Satu jari menuding kepada orang lain, manakala 4 jari lagi menuding ke arah diri kita sendiri. Jadi, sebelum menuding jari pada orang lain..... cermin diri sendiri terlebih dahulu. Emmm.... PERFECT ke aku ni??? berdiam diri lebih baik daripada menyemarakkan api yg sedang membara..tp, harus diingat, DIAM tak bererti mengalah.. jgn cuba dicuit org yg DIAM.. ia umpama gunung berapi terpendam, sekali meletus, tahula akibatnya.."


p/s : 'dia' pernah bgtau aku, kalo nak tahu perangai seorg isteri, tgk dulu suaminya..suamila yg mencorak sesebuah institusi rumahtangga.. Lu Fikirlah Sendiri...

Thursday, January 12, 2012

:: 10Q SayanG ::

mmg aku akui, mlm td aku agak EMO, & aku teramat merindui 'si dia'. mayb sbb tu la terbawa2 sampai ke tido. tido aku mlm td (mlm ke??sdgkn tido pukol3am..aah...watever la.. ) amat2 bermakna sampaikan aku bgn penuh semangat & tanpa rasa malas.. sbb apa?? nak tau ek?? malam td, tido aku bertemankan 'si dia'.TERIMA KASIH SAYANG, sbb 'temankan' saya mlm td..rasa mcm xnak bgn je dr tido..bkn sonang nk dpt tido yg besh... biasanya kalo aku mimpi, aku xhengat sgt jln cite dia,tp aku apa yg aku mimpikan..sama jgk dgn mimpi mlm td..dlm mimpi tu, jenazah 'si dia' masih berada di spital...aku pergi ke spital sbb nk uruskan jenazah,jenazah baru nak dimandikan..aku minta izin dr pihak spital nk menyaksikan jeazah dimandikan..tp,procedure diaorg, xbg perempuan masuk,aku xplain la aku ni kan wife 'dia'??hampir nk dibenarkan, staff tanya aku, ada pakai inai ke x? (dlm hati aku apa kaitan pkai inai ke x?kebetulan mmg aku pkai..sbb realiti pun mmg aku pkai inai skrg ni..)sbb aku pkai inai, jd staff xbenarkan aku masuk..(ntah hapehape ntah...)xpe la..then aku g mn ntah, pastu aku tgk time rsnya jenazah dh siap dimandikan,so aku bergegas naik smula ke wad td...mula2 salah naik lif,aku nak ke tingkat atas,tp,naik lif yg nk trun ke tingkat bwh.dlm hati rushing ni risau jenazah dh dibawa ke tempat laen..alhamdulillah, aku selamat naik..staff benarkan aku msuk ke ward,katanya jenazah dh dimandikan..bila aku masuk wad,aku nmpk kaki 'dia' mmg aku kenal sah!!tu mmg kaki 'dia'..jenazah diselimutkan tp,kepala sampai dada x ditutup.. (bygkan katil di tepi pintu masuk wad..nmpk sket2 sblm nmpk keseluruhan 'dia') bila aku dh full masuk & nmpk keseluruhan,tiba2 aku terkejut sbb 'dia' senyum..aku ingatkan mmg mcm tido sambil tersenyum tu. &xdisangka, dia tersedar & melambai2 ke arah aku..YaAllah, xdpt digambarkan perasaan GEMBIRA aku saat itu..mcm MATI HIDUP SEMULA je aku rasa..aku still xpercaya, xcely ada sapa ntah menemani aku kt ctu tp,aku xpasti sapa..aku minta nk pinjam hp dia sbb hp dia ada camera,aku nk record video sbb aku rs kalo aku cite mesti org laen xpercaya, 'dia' hidup semula..lgpun Ipad aku xbawa..hp plak xde camera..aku gembira sgt2..'si dia' pun pun gembira..'si dia' mmg xberckp apa2 dlm mimpi tu tp,mcm ada dialog yg aku dpt fhm,dlm mimpi tu, 'si dia' pura2 jerk meninggal sbb serabut dgn keadaan di luar sana (ingat2 lupa sbb aku xnak tau yg penting 'dia' masih wujud).. bila xdpt nk record video 'si dia', aku cuba nak call adik ipar aku, kak Sharfani sbb nk bg 'si dia' ckp sendiri bukti 'si dia' belum meninggal..tapi,hp aku plak wat hal,xdpt nk wat call..dlm mimpi tu aku ada cubit tgn aku sendiri nak pastikan samada aku mimpi atau betol2..sbnrnya aku xrasa sakit bila aku cubit, tp aku pura2 sakit sbb aku nk ianya adalah realiti..sbb tu aku cuba call adik ipar aku nk buktikan jugak 'dia' belum meninggal..mimpi aku berakhir bila hp aku berbunyia..aarghhh...rasa mcm xnak bgn, nak je berada di alam mimpi sbb ia membuat aku begitu gembira..selepas 'dia' xde aku xpernah rasa gembira yg sebenarnya....sayanG, TERIMA KASIH sbb hadir menemani tido saya..luv u..al-Fatihah..

:: ciri-ciri antara KAMI ::

KAMI BERDUA ADALAH ANAK SULUNG

Anak Sulung
Anak sulung merupakan cahaya mata pertama di dalam keluarga dan menjadi tumpuan kasih sayang dan perhatian ibu bapa. sehinggalah kedatangan adik baru. Namun apabila mereka meningkat remaja, mereka lebih pandai membawa diri masing-masing dan sanggup berkorban demi demi adik-adik

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

  • anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur, serta ego.
  • sering berjaya dalam hidup.
  • lebih pandai mengambil hati orang tua.
  • mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.
  •  
KAMI JUGA BERKONGSI ZODIAK YG SAMA
GEMINI - Tak Dapat Ditolak
- Menyenangkan.
- Cintanya adalah kebaikan.
- Pendengar yang baik.
- Sangat baik di bidangnya.
- Pencinta bukan pembuat onar.
- Bisa merobohkan Anda.
- Dapat dipercaya.
- Selalu riang.
- Nyaring.
- Cerewet.
- Ramah.
- Sangat pemaaf.
- Mencintai utuh.
- Mempunyai senyum manis.
- Dermawan.
- Tangguh.




RAHSIA TARIKH LAHIR MENGIKUT HARIBULAN

1. Tarikh Lahir pada 1, 9 & 24 - 'DIA' LAHIR PADA 1HB
Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif. Namun dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Tapi pasangan yang lahir tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya. Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. Dalam hal percintaan, dia sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Tapi hati-hati kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah terjalin lama.

2. Tarikh Lahir pada 10, 16 & 21 - AKU SEBENARNYA DILAHIRKAN PD 21HB CUMA DLM SURAT BERANAK JE TERLEWAT 1HARI..SO,CONSIDER 21HB LA YE??
Suka bekerja keras, memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai cita-citanya. Dalam pergaulan sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung. Namun begitu dia seorang yang jujur & tabah dalam menghadapi persoalan. Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah disenangi. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia merupakan orang yang paling jahat.

RAHSIA TARIKH LAHIR MENGIKUT WARNA

> > May 15th ~ May 24th = Gold (AKU)
> > May 25th ~ June 3rd = Cream (DIA)

---------------------------*CREAM*---------------------------

Competitive and sportive. Don't like losing and always cheerful! You are
trustworthy, and very out going. You choose love carefully and don't fall
in love easily. But once you find the right one, you don't let go for a
long long time.
-------------------------*GOLD*--------------------------

You know what's right and what's wrong for you. You are cheerful and out
going. It's hard for you to find the one you want, but once you find the
right person, you won't be able to fall in love again for a long time.


KALENDAR ISLAM
~ sharpan che soh ~
RABIULAWAL 
Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.





~ nor yusdiawati yusof ~

REJAB 
Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika sudah dewasa, dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walaubagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa.



CIRI-CIRI MENGIKUT UNSUR TANAH, UDARA, API & AIR


Anak pertama, ke 5, ke 9…..



Lelaki



Berunsur Tanah dan huraiannya adalah Sifat tanah dikaitkan sebagai jenis Deria. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Orang yang menyedari kewujudannya di sini dan kini menghargai kebendaan, keras hati, sabar,disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, cekap, percaya hanya perkara yang boleh dicapai oleh deria.



 JENIS PANCAINDERA: SYAHWAT, KERING, Sedar mengenai hakikat diri, menilai material, sebar, tabah hati, disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, efisyen, percaya hanya pada apa yang boleh dicapai oleh pancaindera, muram atau sugul, diberatkan oleh keperluan. Kepala angin, bimbang, tegas, tenang, boleh putus harapan, pendiam, tidak peramah, senyap. Badannya kurus, kurangnya tidur, tidak sabar jima, selalu sihat, banyak kerja.





Perempuan



Berunsur Tanah dan huraiannya adalah Merendah diri,serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban. Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah. Tenang diri, aman, dan memberi sokongan. Tidak suka membantah atau membangkang. Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sentiasa menjaga kecantikan.







:: bdk penghantar air kena SOUND ::

hikhikhik..gelak dulu buleh?yg kena sound tu bkn waiter, tapi bdk yg delivery air mineral kt umah aku ni..
asalnya kt tepi pintu, so, balik td aku angkat la letak tepi ja..xkuat nk g letak kt dapur..
nampak tu, *sebelum sampai call customer.. sblm kluar anta sepatutnya call dulu, tnya cust ada kt umah ke x?
focus dekat skettt....
ni la rupanya, sebelah je dgn pintu bilik tido..hehehe


aku pakai Spritzer Water Dispenser..ala, mcm kt opis tu..koya ter..cm umah besar jah..nape aku pkai water dispenser tu?kenapa bukan Hi-O or brand2 laen? al-kisahnya, 'dia' suka sgt minum air mineral terutamanya Spritzer.. sblm psg dispenser ni, dlm 1ari boleh dikatakan kami akan beli 2,3 botol mineral yg besar (1.5L) tu kt 7E ..kebetulan 1ari tu aku xsure kt mana,aku ternmpk lori Spritzer lalu,kt blakang lori tu ada iklan ttg water dispenser ni..so,aku pun surf kt internet contact number Spritzer, so, lepas dpt quotation,aku setuju bli trus dispenser tu sbb harga dia brapa ek?xhengat dh aku..tp,kiranya berbaloi la berbanding kalo aku sewa, sbb xsilap aku sewa utk 2thn >< harga dispenser tu..so,drpd aku sewa, baik bli je trus..aku usulkan pd 'dia' tp,dia mcm nak xnak je..xpe..aku pun pujuk memujuk la ,kira budget, compare kalo bli ari2 dlm botol tu,nk g bli 1hal..niat hati aku, utk menyenangkan 'dia'..sbb bg aku, apa yg 'dia' suka aku cuba buat utk 'dia'.dulu pkai tong biru yg besar tu, xsilap opis2 still pkai lg..tp,kalo spritzer dh lama xpkai tong biru tu, dia pkai tong kecik transparent, kuantiti dia krg la compare tong biru..kalo xsempat order pun bleh bli je kt mana2 kedai yg jual spritzer & ada stok botol besar tu...erm,jap nk tgk brapa liter ek,isipadu minima 6L EXTRA 500ml..
Isipadu Minima 6L nampak tu, Extra 500ml
Fokus skett...


haaaa..berbalik cite cmne aku bleh sound bdk anta air tu,cenggini,normally pic spritzer akan msg aku tnya samada aku nak stok utk nextweek @ x?kdg2,sblm dia anta msg,aku check stok dh krg,aku msg la inform dia, xcely sblm ni xde mslh la sbb ada org kt umah, tp since 'dia' dh xde, adik ipar aku pun dh blik dok kampung, xde la org kt umah,aku ni kdg2 kluar..kalo kena time aku ada kt umah xpe la..lps 'dia' xde aku br 3x order , tp dh 4x diaorg anta, yg skali tu ms tu adik ipar aku masih dok cni, aku plak ms tu masih kt kampung slps peristiwa hitam tu, terkejut gk aku diaorg anta,aku dh complain,tp xkisahla air tu bknnya basi pun...alkisahnya, lps aku dh dok smula cni, ada skali tu time maghrib, bdk yg anta air call tnya umah kt mana..ni mmg buat aku nk naek angin jgk,tp,leh control lg..ms tu aku kt masjid india,mujo kunci umah spare ada kt umah makcik, so aku call anak ciklah,si Achik tu sruh g umah aku tunggu org anta air...aku bg no phone Achik kt bdk anta air tu kalo xjumpa umah..k, settle...kali ke-2, mujo time tu rmai kt umah aku, ada anak buah aku & adik ipar aku, madik ..ala ms cuti sekolah br ni la..xcely aku dh prepare cheque nk buat payment sbb dh lama xbayar..aku letak dlm fail kt rak tv tu..tp,aku terlupa nk pesan kt adik ipar aku sruh pass kt bdk anta air tu kalo diaorg dtg..sbb aku ingat diaorg akan call dulu..hampehhh...dot net..xpe,la payment je pun..lg bgus kalo xnak..hehehe..tp,xbestla tunggakan,nnt nk byr,byk la plop..yg nak marah sgt kali ke-3 ni,last week aku msg pic, sruh inform aku dulu sblm dtg anta air sbb aku dh prepare payment..without any feedback,tup..tupp..arini ada no yg tak aku kenal call..mulanya mls nk angkat,kali ke3 baru aku angkat..dia ckp dr spritzer..aku tnya kt mana?ada kt depan umah..ceehh...aku pun sound la..."kan i dh inform pic, sruh call i dulu sblm dtg..i pun xtau u all nak dtg anta air bila??xkan sminggu ni i kena dok chokoh  (terkluar w/pun aku tau dia xfhnm) umah ja tungu u all dtg anta sbb i mana tau bila nk anta..saya kt luar ni,i kt shah alam, xkan saya nk rushing balik dlm jem,jem ni??dah la kt umah xde org" puas aku bebel...pastu bdk tu tnya "abih camne ni kak?kalo letak dpn pintu boleh??" aku plak jwp, awak bw blik dulu air tu, esok2 dtg anta smula sbb xde org..u should call me 1st b4 delivery to my hse.."(cheeewah..terkluaq bhs lucah ni...) aku siap pesan sruh inform pic lenkali call sblm dtg bkn call bila dh kt dpn pintu umah..then aku hang up...xsampai 1minit kemudian aku call smula tnya dh balik ke still kt umah aku?dia ckp br nk naek lori..aku ckp xpe la,air tu tinggalkan kt dpn pintu,invoice msukkn bwh pintu.tp,payment delay lagi la..jgn salah aku plak..nexttime,bla..bla..bla..ulang ayat yg sama..hehhee..ye la kalo diaorg balik,xtahu bila plak nk anta air kt umah aku,nnt abih stok sapa ssh?aku jugak..hehehehehe..ter'EMO la plop arini...hehehehe

Tuesday, January 10, 2012

:: Pesanan Buat Adik2 & Sahabat2 ::

ntah angin dr mana arini, aku terlalu rindukan 'dia'.. aku terbayang wajah 'dia' yg berselimut putih.. seolah2 'dia' sdg tido.. aku teringat bila aku merajuk, kalo mood dia OK, dia akan kenat aku..kdg nyanyi2 yg berkaitan..kdg2 mmg aku xtahan nk gelak,tp EGO punya pasal, aku akan pura2 marah sambil mata tgk ke arah laen sbb takut ter'gelak'.. EGO punya pasal aku sanggup buat 'dia' cenggitu..tp, aku tau & 'dia' pun tau xde apa2 pun just rencah dlm hubungan suami isteri..walaupun aku bukan seorg isteri, menantu, kakak ipar, kakak & anak yg sempurna, tp, sebelum terlambat, aku ingin pesan kpd smua terutama yg bergelar isteri atau bakal bergelar isteri :
  • andaikata kalian bergaduh, tolong fkr 2,3x (lebih lg bgus), kalo boleh elakkan pergaduhan (mmg gaduh2 manja xsalah..) kalo gaduh, cepat2 minta maaf.. kalo boleh jgn berlanjutan, teringat bila aku ada perselisihan dgn 'dia', 'dia' mesti tnya aku, nnt awak xnyesal ke kalo saya mati ke saya keluar ni xcdnt ke? apa perasaan kalian bila dgr ayat ni?? tentu timbul rasa bersalah kn??kalo xsempat mohon maaf mmg akan nyesal seumur idup kn?
  • andaikata suami kalian ingin kluar pegi keja @ mencari rezeki, hantar suami dgn senyuman & muka yg manis (bukan masam cuka..) teringat bila aku merajuk time 'dia' nak g jual kt jln TAR, 'dia' ckp, "awak xser salam dgn saya ke? tak senang la hati saya nak g jual awak kalo  awak 'cetung' gni.." apa perasaan kalian mendengar? mesti dgn hati yg rasa bersalah + EGO akan slow2 g salam kn??
  • jgn lupa tanggungjawap sbg isteri samada dari segi zahir @ batin.. bygkan kalo xsempat tunaikan tanggungjawap, apa2 terjadi pada suami, kita akan menyesal seumur idup..
  • kalo boleh sebelum tido, saling bermaafan antara satu sama laen..sbb kita xtahu apa akan terjadi samada kita sempat berjumpa esok hari atau TIDAK... ini yg aku teringin nak buat semasa hayat 'dia' tapi aku xsempat buat..
  • Kalo hajat/plan nk wat/baiki sesuatu yg baik utk rumahtangga, jgn tangguh.. buat terus..kikis sifat EGO.. sbb kalo suami dah xde guna...
  • berhiaslah utk suami walaupun di rumah..bila mereka dah TIADA, xguna kita berhias sbb utk sapa?teringat 'dia' selalu complain cara aku berpakaian terutama time pegi keja.alasan aku, ala...kat opis ngadap PC je pun,wat call kutip utang, bkln kena entertain cust pun...mayb 'dia' nak sedapkan diri sendir & xnak aku terasa hati, 'dia' cakap xpe, janji bila dgn dia aku kena pkai comei2, jangok (katanya..),nnt kalo comei2 g opis,saya jeles la plak (xde apa nk dijeleskan syg, hati saya tetap utk awak, xpernah berbelah bagi.. )
  • JANGAN bagi 100% cinta & sayang pada suami, lebihkan % tu kpd Pencipta..sbb bila kalian bg sepenuhnya, kalian akan sgt2 sedih bila mereka meninggalkan kita wat selamanya...kadang kita terlupa, kita milik ALLAH, bila2 masa je DIA boleh amik smula kita..kdg kita anggap insan yg kita sayang tu milik kita sepenuhnya, sbb tu la bila 'dia' pergi, kita akan meratap, kita lupa 'dia' juga milik ALLAH... (ni cuma nasihat walaupun pd dasarnya mmg 100% aku berikan padanya, sbb aku lupa 'dia' milik yg lebih berKuasa.. )


moral : semasa hayat mereka la kita harus memohon maaf..andaikata mereka sudah "TIADA" dgn siapa kita nak mohon maaf??dah tak de guna... 

:: my fav song ::

"Soledad"

If only you could see the tears in the world you left behind
If only you could heal my heart just one more time
Even when I close my eyes
There's an image of your face
And once again I come to REALIZE
You're a loss I can't replace


Soledad
It's a keeping for the lonely

Since the day that you were gone

Why did you leave me
Soledad
In my heart you were the only

And your memory lives on

Why did you leave me
Soledad


Walking down the streets of Nothingville
Where our love was young and free
Can't believe just what an empty place
It has come to be
I would give my life away
If it could only be the same
Cause I conceal the voice inside of me
That is calling out your name


Soledad
It's a keeping for the lonely

Since the day that you were gone

Why did you leave me
Soledad
In my heart you were the only

And your memory lives on

Why did you leave me
Soledad


Time will never change the things you've told me
After all we're meant to be love will bring us back to you and me
If only you could see


Soledad
It's a keeping for the lonely

Since the day that you were gone

Why did you leave me
Soledad
In my heart you were the only

And your memory lives on

Why did you leave me
Soledad 
p/s : dolu2 sgt2 minat lagu ni  ..... till now pun still minat lagi...