Tuesday, December 31, 2013

:: Kenapa terlalu awal awak pergi ::

Saat ni sy dlm perjalanan dr Kelantan ke KL setelah hmpir 2minggu kt Kelantan utk majlis perkahwinan adik awak,Shariful a.k.a Epu..
Syg,awak tahu kan?sejak dlu sy menantikan saat ini..saat bila agaknya Epu akan kawin?sbb sy ingin rasai persiapan perkahwinan..maklumla time kita dlu xsempat nk prepare sgt..ala kadar janji smuanya selamat...
Syg,saya akui,bila dgr imam bc & bila Epu sah menjadi suami Hapsah bt Saari,airmata sy xdpt ditahan..kerana membygkn andai awak ada bersama ketika itu..andai Ma ada bersama ketika itu..wpun awak jauh di alam lain,tp,sy dpt membygkn andai awak ada,apa reaksi&kata2 awak...pd mulanya sy cuba menahan airmata ini,tp,bila sy pandang madik,madik pun dh merah matanya sbb tringatkn Ma,airmata saya semakin laju...saat2 gembira ni,sy sgt rindukan awak...sgt2...Ya Allah Kau sampaikn rindu ini kpd dia...alfatihah...aminnn

P/s : kpd Epu&Sah,kyusz doakan kebahagiaan rumahtangga kalian hingga ke Jannah..perjalanan hidup kalian baru bermula di saat kehidupan kyusz bersama abe pe sudah berakhir..kehidupan berumahtangga amat membahagiakan&sgt manis bila kedua2 belah pihak syg menyayang & terima pasangan seadanya... 

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, December 3, 2013

:: Jgn terlalu menyayangi manusia ::

Tiba2 mlm td aku yg punya la mengantuk pd aslnya boleh pulak melayan perasaan smpai pkol4pg..bila mata xboleh lelap,maka byknya yg menggangu kepala hotak ni..
"Kita ni xboleh syg sgt kat org,allah sendiri pun ada bgtau jgn syg manusia lebih drpd Allah" lebih krg gtu la ayat yg aku dgr daripada sorg Hamba Allah ni... Ya,aku tahu..xkisahla samada tuju kat aku ke saja2 nk ckp..ye la aku kan suka meluahkn di fb&blog..(ada aku kesahhh???)Org boleh bercakap tapi yg merasai tu org yg pernah alami je tahu mcmn perasaan sbnr..aku pasti hilang suami/isteri lain perasaannya,hilang mak/ayah lain perasaannya,hilang anak lain perasaannya...mayb,bg yg xmerasainya anggap sama sj..tp,pendapat aku TIDAK...bila kita anggap sesuatu perkahwinan itu adalah satu ibadah,dan kita berkahwin dgn ikhlas,kita akan merasai 1 kehilangan yg sukar digambarkan dgn kata2..xsemestinya bila kita post perasaan kita,kenangan kita bersama dia bermakna kita xbleh menerima qada&qadar...TIDAK..bg yg berakal,dia tahu semua tu Allah dah tentukan ketika kita msih dlm kandungan ibu kita...bila kehilangan suami,akan rs patah sebelah kaki dlm meneruskn perjalanan sbb suami adalah pembimbing utk isteri..sbb masih byk lg si isteri perlukan bimbingan,nasihat,tunjuk ajar dr suami...kenapa sy ckp perasaan kehilangan tu berbeza??sbb apa yg boleh&apa yg tak boleh dibuat dgn mereka2 itu jg berbeza..cthnya:apa yg kita bleh buat dgn suami,xsemestinya kita bleh lakukan dgn mak/ayah kita..begitu jgk sebaliknya...kalo smua benda yg kita bleh lakukan dgn suami/isteri bleh dilakukan dgn mak/ayah..xde plak istilah suami,isteri,mak,ayah,anak dsb.peranan mereka2 berlainan berdasarkan istilah/tanggungjwp mereka diwujudkn di dunia ini...
Alhamdulillah,aku lebih mengenali akhirat bila 'si dia' meninggalkan aku...dan aku xkisah wpun slps 'dia' pergi,sesetengah perhubungan menjadi jauh..sbb aku yakin,dgn permulaan yg menjadikan ia jauh...aminn....

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, November 12, 2013

:: TAK PERLU ::

xperlu ungkapan,xperlu berbicara,cukup setakat perbuatan menjawap persoalan...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, November 8, 2013

:: No Title ::

Xcely aku xde title utk entry ni...lama gilos kan aku x hupdate apa2...bkn apa,byk jgk nk diceritak tp,xde modal...tentu followers tertunggu2 (perasan glemer la tu...)Selain tu silent readers & hatters jgk mesti ternanti2 apa agaknya aku nk updates kali ni kan??agaknya,asyik buka je blog aku utk tgk&bc entry terbaru...malangnya...HAMPA...HAHAHA..gelak jahat sket..
Skrg aku rs mcm selesa sket,sket je la dgn hidup aku..sbb ada sikit hal yg aku dh setel&face2face...I'm sure pasti ada yg perlu di'clarify'kan oleh some1 kpd some1...aku peduli apa samada jwpn yg diberikan palsu atau tak..kalo nk tahu jwpn sbnr...come..I'll story morry...yg pasti pengakuan dah aku dpt utk mengesahkan kes2 tertangguh...(Jgn ingat aku xtahu..ada jgk alasan yg diberikan adalah alasan utk melepaskn diri sendiri dgn meletakkn kesalahan atas aku...tp,xpe...finally,ada jgk saksi memberi pencerahan kpd kes aku bila ada org yg xtahu kes sbnr bertanyakn hal kes itu...sbb saksi nampak jelas&nyata..)Xpe la tu smua di dunia....
Mayb,beliau tidak tahu aku tahu seberapa kerap beliau membuka blog aku & aku boleh men'trace location readers...Syabassss....
Itu saja nk bebel utk new entry sbb mata xnak tido...Salam Maal Hijrah 1435H semoga ia menjadi lebih baik utk kita semua...aminnn...

P/s : alfatihah..smoga 'dia' damai di sana...aminnn
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, September 16, 2013

:: Hatyai - Phuket - Krabi - Hatyai - Danok ::

begins
welcome to Padang..you're most welcome..hehehe
Idey di interview oleh pihak Thailand..student kot...diaorg tanya dari mana,nak ke man, berapa kerap masuk border..bz body btolla..
odw ke Hatyai...
x fhm langsung apa ditulis...
translate la sendiri yer??
Songkla..abaikan aku yg gems tu...dan muka takut..takut tergelincir.. hahaha
antara sourvenier yg dijual tepi2...
snap la pics byk2..
baca sejarah sket...
mari..mari..telur bakar ada, telur puyuh ada,kacang pun ada...
Talatnam... ujan...
tempat yg menjadi tujuan utama si Nira..tp,syg xpuas lg jln ..
pokcik jual gpo tu?jelly kot
apa ni ek?nasi dlm buluh kot...
no caption
puding nasi kot..haha...main sdp letak je nama..
x ingat beli apa ntah ni...
mcm2 air ada...dlm cup biasa RM2, buluh RM2, tembikar RM(kecik) RM2.50  (besar) RM3
si Nira kononnya nak mkn tomyam kt situ la..tp,xjadi sbb ujan... :)
2,3 sampan jgkla jual air..ada yg ada bunga,ada yg xde..
jelly...disalut jelly,ada inti kacang...

 pssst : nnt lps aku dpt gambar dari Nira, aku tempek lagi ye???

Assalamualaikum & salam sejahtera hatters,silent readers & followers juga bloggers...wah..ada hatters gtu...ye la..hatters ni main dlm senyap..bolehla jadikan blog aku sbg bukti utk burukkan aku...selamat bergossip yer hatters...
Wah...tajuk entry bkn main vass lg ye??ko ado??hahahaha...xcely,ni bleh dikatakan percutian x dirancang tp,rancangla jgk..alkisahnya,kwn aku si Nira tu ada tnya aku ttg nk g Siam..plan dia nk ke Hatyai je..memandangkan aku dh pernah pegi aritu,tu pn spupu aku yg bw,jd aku ckp nnt aku confirmkn dgn spupu aku mana2 tmpt lg yg menarik kt Hatyai tu sbb si Nira ni CL so,cuti panjang la...kononnya lps raya ok la sket,ada la duit nk jln2...so,plan menjadi la lps raya..plannya nk masuk Hatyai on 31st August..tp,tiba2 Idey bgtau bapa mertua aku nk buat tahlil 100hari mak mertua aku minggu tu..aku pn fkr2 jgk la,kalo buat mlm jumaat,Jumaat pg aku bleh gerak blk Kdh & sabtu pg bleh masuk Hatyai..tp,kalo bleh ari jumaat means ari sabtu baru aku bleh gerak blk Kdh,kalo nk masuk Hatyai ari sabtu jgk mmg xsempat la sbb nk bli insurans keta lg..sbb kitaorg masuk dgn keta ke sana..hehehe...
Finally,plan menjadi,tahlil buat mlm Jumaat,Jumaat lps solat Jumaat aku,idey&abelo Arizul gerak blk Kedah...kitaorg ikut Parit Panjang sbb last aku blk dgn 'dia' dr Klate ke Kedah,kwn 'dia' ckp lg dkt ikut Parit Panjang..kitaorg ikut je GPS keta..2,3X gak salah masuk jln + ujan + mlm...aku plak kali-2 lalu jln tu..dulu xde GPS sesat jgk dgn 'dia' sbb salah jln,wpun lalu Parit Panjang,salah amik simpang,jd jauh blk sbb masuk SP..hahaha...si Nira & laki dia gerak dr KL mlm tu,aku dh sampai Kedah dia baru gerak dr KL..katanya jln agak jammed...so,aku decided jumpa Nira kt Pdg Bsr trus..esokkn pagi,dlm pkol9pg baru aku gerak ke Pdg Bsr,plan asal nk gerak kol8pg...memandangkan hari tu Mak aku nak buat mkn2 + doa selamat + tarikh nenek aku meninggal + anniversary aku&'dia' yg ke-6,ms aku nk gerak tu,mak&bapa sdara aku dr SP dtg ..so,lps bekfes&borak2,baru aku,Idey&abelo gerak ke Pdg Bsr...mulanya nk ikut jln yg biasa org lalu + yg adik aku slalu bw,ikut heway Kuala Perlis tu,sekali,aku xingat nk msuk simpang mana 1 sbb dia xde plak signboard Pdg Bsr,yg ada Bkt Kayu Hitam,2x salah masuk simpang,last2 ikut GPS jln dia bw ikut Kangar..ok je jln tu pun...dia potong trus xlalu roundbound ..bila sampai,trus g umah spupu aku,topup minyak full tank,haruss sbb minyak kt Siam mahal..lps tu jupa Nira kt Maybank,sambil2 aku 'concos' pitih,diaorg pegi buat insurans keta...then,kitaorg pn msuk la sempadan Malaysia (Padang Besar-Thailand)...mujo ms kitaorg smpai xrmai lg org,lgpun utk declared keta,agak lambat bg yg 1st time declared..nmpk muka imegresen Sian yg incharge keta Nira siap mengeluh..kt declared keta xkena 'tol',tp,kt nk cop passport&isi form imegresen tu,stiap urusan kena byr 'tol' rm1...
Day 1 - Hatyai
Sampai Hatyai kitaorg trus ke umah Maksu (panggilan kpd sdara kakCT aka wife spupu aku,abg saari)..tp,maksu xde kt umah..kitaorg tumpang solat umah sdara diorg jgk..umah blakang umah maksu ja..lps solat,kitaorg ke Songkla..si Idey,abelo & laki Nira naik banana boat..harga dia rm30,rm60&rm100...diorg amik yg rm60 dia bw dr tmpt sewa banana boat tu sampai ke patung duyung tu then sampai hujung lg satu tu pun lbh krg anggaran ke patung duyung tu jgk..kiranya tmpt sewa banan boat tgh2..kalo yg rm30 tu dr tmpt sewa ke patung duyung tu je..kalo yg rm100 selama 1jam..memandangkan kami agak rushing sbb nk ke Talatnam,tu sbb amik yg rm60.
Kitaorg rushing sbb nk g pasar yg jual2 dlm sampan tu kat Talatnam..lgpun diorg jual ari Sabtu&Ahad je..memandangkn esok pg2 nk ke Phuket,so,kena g jgk ptg ni..buka dlm pkol4ptg sampai 10mlm tp,katanya spupu aku,kalo lewat sgt,byk benda dh abih dijual..Talatnam ni tempat yg menjadi antara tempat yg si Nira ni nk sgt pegi..odw dr Songkla ke Talatnam tu hujan agak lebat..hampir2 xdpt pegi..alhamdulillah,bila sampai di Talatnam ujan dh reda..sempat la jln2 tp,kedai2 kt atas tu xsempat nk jln2 disebabkan ujan..ms kitaorg nk blk tu pn still ujan..cuma sempat jln2 kt tempat jual dlm sampan tu je..rs mcm nk try smua je..murah2 je..harga lbh krg rm2-rm3..smuanya makanan halal...aku cuma sempat beli air dlm bekas cm tembikar tu,jelly & xtahu apa nama bentuk mcm kuih cara,tp,dlm tu dia letak mcm kerang ke lala cmtu la..mkn dgn colek dia..sedaappp...xpuas jln sbb ujan...huaaa..nak g lagi...ramai jgk org Malaysia kt sana..
psstt...nnt la sambung utk Day 2 kat Phuket plak ye???
Alangkah bahagianya kalo 'dia' bersama aku dlm percutian ni... :(

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, August 3, 2013

:: Foodpanda.my ::

Foodpanda.my interface
Antara restoran yg terlibat
 
Menu @JM Bariani
Mai pilih.. mai pilih
 
sebelum confirmation

Apo ko bondo Foodpanda plak ni??dh nama pun Food,tentu ada kaitan dgn makanan kn??alkisahnya aku ada ternampak page Foodpanda kt fb,dan aku pn dh download application Foodpanda ni dh lama..cuma,x try lg..sbb?sbb area Selayang xde restorant yg Foodpanda cover..so,dlm kepala aku ligat memikirkan bila nk try??sbb kalo nk g mkn kt restoran , tak la kan??lain la kalo 'dia' ada...fikirin aku,kalo kl area cnfirm xde masalah..
So,last Saturday aku try cl..dlm pkol2 aku order..ni COD services..cash on delivery ye??aku remarks la jgn hanta awal sgt,mayb salah aku x letak time..dlm pkol 4ptg bdk yg hantar makanan tu dh sampai Masjid India..aku letak alamat Masjid India je,then pihak Foodpanda cl tnya exactly address la,aku ckp bkn bangunan bagai,tp,just call aku kalo dh sampai..memandangkan awal sgt makanan sampai,aku g letak dlm bilik bdk2 ni,siap pesan,kalo nak makan,simpan utk aku 1 set...apa aku order?aku order JM nasi beriyani dan air sirap Johor..ermm..not bad la..aku rs sirap Johor tu campur air soda..sedappp...hancuss,naik sugar level aku...aku mkn x sampai separuh,bkn sbb xsedap,tp,mmg kalo time buka posa aku xmkn sgt nasi,kalo mkn cnfirm x abih (tp,x kurus2 jgk...)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, August 1, 2013

:: Ambank di Hatiku ::

Wah..tiba2 teringat Ambank..ada kenangan ke?manis ke pahit,xcely,ada blako..pahit,manis,kelat,tawar... Sblm aku keja Ambank,aku keja kt Revenue Creation,which is Collection company yg menjadi org tgh di antara pihak bank dgn customers..so,related la company dulu dgn keja aku kt Ambank..sblm keja kt RC,aku keja kilang kt Sg Petani..minah kilang..tp,aku keja office hour & dlm office,PMC depart...(Dh lupa dh nama penuh PMC...kt blakang tu xsilap Control..apa ek?Part Material Control ke?cm xsdp je bunyi dia..ahhh..lantak la.. Dh resign pun)
Ok,back to topic, errmm,aku start keja Ambank,kalo xsilap 2hb Oktober 2006..start keja bln posa..ada option plak tu,bln posa nk masuk pkol brapa..mula2 amik option awal,kononnya sempat,sekali,xsempat..aku ingat lg,ms tu TL aku Nancy,dia panggil aku,bgtau kalo 3x terlewat,automatik kena msuk keja cm biasa..bila masuk keja mcm biasa,maksudnya blk pun mcm biasa la kan??HaHaHa... Dan,seminggu lps aku keja Ambank,aku kenal dgn 'dia'..tp,bkn kenal di Ambank,di Danau Kota..kalo la 'dia' ada,boleh la imbas kenangan tmpt pertemuan di sana :) tu sbb aku slalu usik dia,kenal tepi jalan...dan,org pertama aku cari bila start keja Ambank ialah Nira..dia ni xcely pangkat adik2,tp,minah ni xde tomaqninah langsung..dia panggil aku yusz je,skrg dh jd mekyusz..hampeh..nape aku cr dia?sbb aku kenal dia time interview,then 2nd time jupa,masa medical checkup kt Ambank YKS..selain dr Nira,of cos cari si JaJa sbb dia la aku dpt keja Ambank..dan,berkait dgn Nurulhaya jgk..sbb kebetulan depart tu nak pakai staff,jd,JaJa pass resume aku kpd Nurul ke Ba'e ek?tp,tis 2 person ada kaitan jgk la..dan antara collouge yg terawal aku kenal..xcely,Jaja nk masukkan aku kt depart dia,sbb boss dia nk pakai org,memandangkan aku cuma ada Diploma,jd,xlayak..tu sbb JaJa pass kt depart lain..Alhamdulillah,rezeki aku ada di Ambank Jln Pudu...
Mula2 dulu,time aku stay kt W.Maju,aku naik train dtg keja..dah tu kena tkar train plak tu..dr situ la aku familiar dgn train kt KL ni..lps raya,aku dh ada driver g hantar&amik aku keja..sapa?siapa lg,kalo bkn Sharpan Che Soh..time tu rs besh je sbb ada org amik berat ttg aku di KL ni..xlama lps tu,kitaorg ke step lebih serius iaitu sbg tunangan 25 Disember 2006...bila dh ada ikatan ni,rs lg la terjamin...
Sebelum kawin,ada la jgk aku buat OT..aku ni malas kalo bab OT,kalo sambung lps blk keja xpe,tp,kalo ari Sabtu,memang tak la...ada sekali tu,aku dh sampai office,dh siap breakfast kt blakang office(dulu ada gerai mamak kt situ) tp,aku xmasuk OT..hahaha..byk kali jgk la aku bg nama utk OT,tp, xpegi...rsnya,aku byk jgk mslh ditempat keja mcm MC,malas OT...tp,alhamdulillah xde la sampai dpt warning letter bagai..eh,ye ke xpernah dpt warning letter?rs mcm pernah tp,xingat kes apa..sbb prestasi ok la jgk..ingat lg masa masuk dulu boss aku,En Taufik..ntah kt mana la dia skrg ni..10Q sbb amik sy keja+ permenant kan saya :) masa mula2 masuk keja,aku ditempatkan dkt dgn boss,hahaha..so,nak sound customer pun kena pandang kiri kanan..apa la nasib aku..dah tu,aku sorang plak,meja sebelah xde staff..so,bored la sbb xleh berbual kan??tp,yg bestnya,kdg,kalo ada complaint dr cust aku antara yg tahu dulu..kemudian,cuba2 dgr suara staff mana??kalo pompuan,mula la sejuk tgn..sepanjang aku kt Ambank,ada jgk aku dpt complain dr customer,tp,majoriti complain yg biasa je..ada jgk la yg over,tp,my TL dpt handle,janji complain xsampai ke HQ ..10Q ,Nancy... Bila dh lama keja,aku dh lali dgn customers yg fussy & arrogant xbertempat..mcm2 kerenah la customers ni...aku ingat lg,ada sorang customer sound aku dgn bad word..katanya P**I Mak...ai..mcm menaikkan darah je kn bunyi?apa aku buat?mujo I'm in good mood..aku reply balik dgn jwp, "mak encik.." Tiap kali dia ulang bad word tu,aku reply benda yg sama...sbb kalo aku pun kluarkan bad word tu tentu2 kena complain kan???dan,setiap kali ada benda2 sakitkan ati aku mcm tu,'dia' la tempat aku meluahkan segala & 'dia' selalu bg kata2 semangat...
Pernah jgk,aku mendpt respon -ve sblm aku bertunang...bila dpt tahu 'dia' org Kelantan,ada some1 yg ckp,kalo buleh xpayah la sbb dia dh ada experiance bercinta dgn org Kelantan...katanya,org Kelantan panas baran,malas dll...blk keja,aku cite kt 'dia'..'Dia' nak tahu sgt sape yg ckp cmtu..suatu hari aku pun tunjuk la kt 'dia'...lps dh kwin lama (xde la lama sgt sbb xsampai 4 thn :( ) 'dia' pernah ungkit,'dia' ckp,dulu si polan ckp mcm2 kt awak kan?skrg,dia baik dgn awak... :)
'Dia' mmg seorg out spoken,tp,xpernah amik tahu hal org,dan xpernah berdendam dgn org..apa yg 'dia' ckp,ikhlas dr hati 'dia'...
so,setakat skrg,aku cuma ada pengalaman keja kt 3 tempat tu je la..dan Ambank plg lama..sepatutnya aku dpt MC lbh lama dr bhgn ortopedik..tp,memandangkan aku admited sbb diabetes,dan ward terakhir aku ward biasa,jd,aku cuma dpt MC seminggu,seminggu..sdgkan doc orto dh bgtau aku,aku bleh dpt sampai 3bln MC..xpela,aku pun mls ulangalik,mls amik port sdgkan byk lg perkara harus aku fikir&buat..aku nekad resign dari Ambank..aku cuma anta notis by email,mc pun by email..Ambank ada bg option,utk kes aku,kalo aku nak transfer ke Kedah atau Kelantan branch..tp,aku fikir,kalo aku transfer?mcmn perniagaan 'dia'..kalo aku transfer,ssh nk handle plak..so,aku nekad,resign...aku ucapkan byk2 terima kasih pd bosses kt ambank,TL,ms Nancy,Nira,Nurul yg byk tlg aku slps aku excident utk urusan2 di opis..dan,xlupa jgk smua opismate aku...psst..rindu jgk nak gaduh dgn cust..rindu NOT READY,rindu ting5,rindu 6 steps...rindu "Hello Selamat Pagi,boleh bercakap dgn si polan?saya Yusz dr Ambank collection centre..saya cl berkenaan bayaran kereta ****,plat nombor **** yg tertunggak...."
Dulu,rutin aku,bgn pg,g keja,tp,g keja ngam2 time,selagi blum pkol 8.15pg,belum merempit g keja..sbb 'dia' slalu ckp awal lg.sampaikan aku pernah cepatkan jam dinding..tp,bila blk,aku tgk dh ada org betulkan..rupanya adik ipar aku betulkan,dia samakan dgn jam kt decoder Astro...hahaha...dan,balik,aku awal sekali..pkol 5.30 buat not ready,lepak toilet,5,40 close system,buka ars standby nak logout...kdg shutdown siap2 pc,tumpang kwn sebelah utk signout....hahahaha...tunggu kt bwh,sampai smua org dh xde,baru 'dia' sampai jemput aku..pernah jgk,'dia' dtg jemput lupa bw helmet...mujo ada kedai saing dia dkt Hang Tuah,dgn selamba aku bonceng jgk tanpa helmet lalu dpn IPPKL..kenangan...


P/s : pernah jgk TL arrange tmpt duduk dgn org2 pendiam..huhuhu...kalo x,asyik bergossip je kejanya... byk lg kenangan di Ambank , kalo nk cite semua, pjg berjela..tp,sbb arini mata segar bugar di pagi hari trus teringat rutin dulu2...okla tu, sbg 1st entry di bln Ogos, bulan anniversary aku & 'dia'...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, July 31, 2013

:: Persiapan AidilFitri 2013 ::

Ramadhan dh masuk ari ke 22..alhamdulillah..smuanya berjln lancar..ingatkan dpt pose penuh thn ni sbb 2,3bln sblm ni 'itu' x konsisten...apa???bln ni jgk dia dtg menjengah...ingatkn tu je la lgpun xlama sgt..okla tu kalo nak ganti pn xla byk ari sgt...tp,aku dh terpaksa ponteng 2ari xtra sbb.... Hypo...huhuhu...uols tahu ke maksudnya??ye?pg td aku bgn,awal...awal ke?awalla sbb aku tdo pn lps subuh..sendiri tersedar,bgn kol10am,call transport ada brg sampai x?katanya mayb ada sbb lori blum sampai..nnt kalo brg sampai,dia cl aku..ok..hajat nk sambung tdo,tp,body rs lain mcm..ermmm,dlm ati,jgn la jd mcm lastweek..bila check sugar level 3.3..OMG..ni nmpk gayanya kena buka posa la..sblm tu suhat Dhuha dulu la...karang dh mkn,ngantuk plak,Dhuha xtahu mana...so,lps Dhuha baru isi perut...huhuhuhu...I have too...rs nyesal plak belasah mcm2 smlm kononnya sahur..pelik gk nape hypo,sbb aku mkn itu ini,sampai ke garisan penamat...xpela,ada la sbbnya...
Aduyai,melalut la plak aku,tajuk lain,cite hal lain...ok,balik ke tajuk asal,thn ni 1st time aku xtempah baju raya..uols mesti dh siap kan?mesti best kn buat persiapan..letih,penat tu mmg la,tpo,berbaloi la kan utk family terchenta...aku ni, .baju baru pun blum tentu lg ada..tgkla kalo ada yg berkenan dihati..tp,biasanya ready made ni xsdp di body aku ni...xpela,apa erti raya bg aku??aku pn ry dgn family je..tp,biasanya tdo je kt umah sbb cover blk yg sbln bln posa..(Tp,thn ni aku byk tdo,sbb sorang2 dok kt umah..ppptido la..bkn je baju raya x tempah,tiket balik ry pun aku blum beli,gara2 tiket MAS pg raya dah sold out..AA masih ada tp,mahal..ermmm,Firefly lbh murah,tp,xpernah naik..tgkla mcmn nnt...biskut ry pn xde pun tempah bagai..mcmn nk ry xtahu la...dan,saat ni,aku msih blum merasai feeling nk ry..mayb,sbb aku dok bertapa dlm umah ja..juadah buka pose pun minta org tlg belikan...nnt,bila dh bermastautin kt Jln TAR mayb baru rs suasana sebenar....hopefully....

p/s : syg,rindu awak sgt2...blk kelantan nnt lg sunyi sbb Ma pun xde..blk kedah,xdpt rs dodol Tok dh.. :( syg,awak sgt suka sambal belacan Tok kan? waaa.....smua sy syg dah pergi.tinggalkan saya...hanya doa & sedekah dpt sy hulurkan sbg bekalan di sana..aminnn..

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

:: Haruskah?? ::

Dlm dilema...dh lama aku plan nk bersemuka dgn 3 pihak termasuk aku utk pastikan sapa yg tipu,sapa yg betul atau ada miscomm...tiap kali aku ajak,dia OK je tp,xde bg confirmation...tiba2 mlm td aku terfikir..betul ke tindakan aku?sbb sana sini org cr dia..takut dia jadi gila je sbb tekanan...tp,hati aku berkata "kalo dibiarkn,dia xkan insaf..dan dia xkan berubah.." Ye betul jgk,sampai bila dia harus hidup dlm keadaan begini..sampai bila dia harus sembunyikan hal yg berkait dgn amanah??Ye,aku buat sbb ingin selamatkn dia drpd seksaan 'di sana' nnt..tp,apa plak pandangan dia?confirm xbleh trima...huhh...masalah betul bila org sanggup hidup tipu menipu & yg paling penting TIDAK AMANAH..itu blum lg,hal2 yg kita anggap remeh...semoga di bln yg baik ini,ALLAH bukakan pintu hati dia supaya insaf...aminnn

p/s : makin lama disimpan makin sakit plak ati ni...nauzubillah...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, July 26, 2013

:: Demam Rindu Orang Jauh ::

Ya,saat ni,aku sgt rindukan 'dia',aku cuba call dia,ada ringing tp xde org jwp..anta whatsapp,wechat,msg pun xde respond...syg,sy rindukan awak setiap saat selagi hayat saya dikandung badan...
Masuk Ramadhan ke-15 demam menyerang..mujo x panas sgt..cuma selsema..tekak agak perit..bila sakit2 gni makin teringat pada 'dia'...sebab 'dia' yg selalu bg semangat...masih terngiang2 kata2 'dia' bila aku down sbb penyakit kencing manis... "Xpe,saya ada..saya boleh jaga awak...sakit kan dpt menghapuskan dosa2 kecil "....
Syg,skrg sy kena jaga diri sendiri..sy suka sendirian bila sakit...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, July 25, 2013

:: SAHAM AKHIRAT - InsyaALLAH ::



Untuk diri kita & org2 yg kita sayangi yg telah pergi dahulu...insyaAllah..al-Fatihah...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, July 23, 2013

:: YA, Saya isteri Sharpan ::

Alkisahnya,ari sabtu lps,mcm biasa aku akan turun padang a.k.a Jln TAR...biasanya kalo aku turun dh petang,baliknya dkt2 subuh esok la...so,lps berbuka, aku start berjln ke Campbell..kalo nak diikutkan,ari Sabtu,aku lbh dkt dgn Masjid India..tp,memandangkan aku lebih selesa dgn surau kat Campbell,aku pn plan solat maghrib,isya & terus terawih kt sana...ms mula2 aku sampai kt surau,org dh rmai..rupa2nya air utk amik wuduk slow...lama2 air xturun langsung...agak lama jgk menunggu,drpd 6paip,1 je dibuka dan gilir2 amik wuduk dlm keadaan air yg slow..sampai giliran aku,bila aku nk basuh bhgn telinga,air dh turun agak byk,so,lps selesai wuduk,aku bgtau,cuba buka paip2 yg lain..alhamdulillah...air dh ada mcm biasa...lepas solat maghrib,lps zikir,bual2 dgn jemaah sebelah2 (sempat lg berbual dlm surau) ..mulanya berbual hal tapak yg ada sesetengah pihak jual kpd 3rd party dgn harga yg agak tidak munasabah...kemudian hal,jualan berbanding thn lps...tiba2 ada sorang akak tu, Kak Na dia bahasakan diri dia,tanya aku jual apa?aku ckp jual jeans lelaki..kemudian akak sorang lg,Kak Yah (agak berumur sket) tanya,siapa nama suami??sbb biasanya yg jual jeans,org lelaki,jd kalo aku ni perempuan ckp jual jeans,bg mereka,tentu aku ni wife kpd penjual jeans..aku pn bgtau,kalo org lama mesti kenal Sape...dua2 akak tu tnya balik,Sape yg meninggal xcdent tu??kamu ni bini muloh sape la???YA kak...saya la...bkn ke ms xcdnt kamu ada sekali?xde anak kn??AAh kak,xde anak,sy xcdnt skali jgk...kelopak mata ni menjadi tanda mengingati peristiwa 13 April 2011 itu...tiba2,aku nampak Kak Na,kesat mata dia,sambil teresak2...Kak Yah plak,sambil memegang muka aku,bertanya,xde pengganti lg??TAK kak,xde org yg dpt menggantikan lg tempat 'dia'..bkn sng nak cr lelaki seperti 'dia'...dan byk sgt perbualan kami sampaikan ada jgk soalan yg xsempat aku jwp,sbb bila aku tgh jwp soalan akak ni,akak sorg lg tanya soalan lain plak :) yg pasti,kebaikan,keramahan,kelawakan 'dia' & adik2 dia mmg menjadi perbualan...katanya Kak Na, 'dia' baik,adik2 'dia' pun,ada bahasa & nakal...sebelum solat terawih,Kak Na ckp aku nampak kuat...selepas terawih,Kak Na peluk aku,sambil bg kata2 semangat..


P/s : syg, saya bangga menjadi isteri awak,dan sy mohon padaNYA semoga sy masih isteri Shapan bin Maznah di Jannah kelak...aminnn... 

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, July 20, 2013

:: Tak Pandai Potong Kuku ::


Xtahu kenapa,arini bila potong kuku, teringat 'dia'..mayb,sbb dh lama xpotong kuku 'dia'..kalo dulu,bila aku potong kuku,'dia' pn sibuk check kuku 'dia'..kdg2,time kerajinan aku melanda,'dia' tgh tgk tv ke ngadap laptop,aku plak,tarik tgn&kaki 'dia' utk potong kuku..dan, 'dia' slalu complain,aku xpandai potong kuku..sbbnya,xsama...hahaha...watever la syg,asalkan jgn pjg..kami mmg rimas kalo kuku pjg wpun sket..dan,Ma a.k.a mak mertua aku pernah ckp,dia meme xbehi tgk oghe kuku pjg..katanya,Ma,alhamdulillah,xde anak,menantu yg simpan kuku pjg... :)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, July 19, 2013

:: Saya Takut Gelap ::

Alkisahnya,dolu2 sy xleh tido dlm gelap..kalo sy dh tido,tiba2 'dia' buka lampu,maunya mengamuk sbb confirm sy akan sedar...tp,lain halnya skrg...lps 'dia' xde sy takut kegelapan...bila dlm gelap,sy rasa takut andai malaikat maut dtg cabut nyawa saya ketika saya seorg diri...dulu, 'dia' slalu nasihatkan sy,"nnt dlm kubur sorang2 jgk..." "Nnt mati,dlm kubur duduk dlm gelap jgk"...
Skrg,kalo sy tido sorang2 sy mesti psg lampu..

P/s : mood : rindukan chenta hati ..alfatihah...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, July 17, 2013

:: Bihun Goreng ::

Memandangkan mata xnak tido (ni la akibatnya kalo tido byk di siang hari) so,aku cuma nk merapu benda xde paedah ni...hahaha...tajuk bkn main,mcm nk bg resepi cum konon pandai masak...hahaha...xcely,aku nk bgtau uols,aku SUKA makan bihun goreng..terutamanya bihun goreng mak aku a.k.a Mak Sarah... Bihun goreng mak aku memang ummpphhh...pedas2 manis...ingat lagi kwn aku si Nina tu suka sgt mkn bihun mak aku buat..raya thn lps last minit baru bgtau aku dia nk dtg umah..dah la ketupat smua dh abih..last2 mak aku goreng bihun..kebetulan plak,si Nina berbual dgn laki di Si Abe tnya xde ke umah sape buat bihun??
Aku dh cuba buat mcm mak aku buat,bahan2 pun sama je,tp,rasa still xleh lawan mak aku...huhuhu...dan,ibu mertuaku,arwah Ma pun sukakan bihun goreng...Ye,aku lebih sukakan bihun drpd mee...kalo time kt utm dulu diorg panggil mee kurus..kalo mee tu dipanggil mee gemoks...aku ni,kalo dpt bihun yg sedap,xmkn nasi pn xpe,ulang mkn bihun sampai abih pun ok je...tu je la nak dibebelkan ... 

Selamat bersahur bagi yg berpuasa.. :)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, July 9, 2013

:: Salam Ramadhan al-Mubarak ::

Assalamualaikum pd smua bloggers & followers & readers yg beragama islam..insyaallah esok kita akan menyambut Ramadhan iaitu bln utk menunaikan ibadah rukun islam yg ke-3 iaitu berpuasa di bulan Ramadhan..semoga ibadat kita dilipatgandakan ganjarannya utk bln ni...insyaallah...di kesempatan ini,sy ingin memohon ampun & pd uols andaikata ada entry sy yg mengguris hati anda..mohon maaf atas kekhilafan diri ini..
Tahun ini, Ramadhan 1434H ini adalah Ramadhan ke-3 yg saya lalui tanpa 'dia'..hanya Allah yg tahu bagaimana perasaan saya saat ni..hidup ini lebih gembira&bermakna andai 'dia' masih bersama di dunia ini..dan,Ramadhan pertama tanpa ibu mertua..maka,bila start puasa,bermula la kehidupan sy sbg peniaga bazar Ramadhan..semoga bln & tahun ni diberikan rezeki utk berkat disamping dprt disalurkan ke jalanMu,Ya Allah...aminnn...


P/s : syg,rindu awak...smoga awak&Ma damai di sana..alfatihah...aminnn

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, July 8, 2013

:: Sayang, saya dah letih & penat ::

Sayang, saya baru je view fb, syg, syg tau x, skrg ni mcm2 product dijual di fb.. termasukla prodct kesihatan utk hamil.. syg, kalo dr dulu mcmni kan bagus?boleh jgk sy try kan?syg, awak, ingat x,sy pernah bgtau awak saya nak cr suppliment utk kencing manis sy..awak ckp, cari la, pastu awak bgtau la saya..kita g beli..dulu ssh jgk nak cr product2 kesihatan ni,mayb sbb sy mls amik port..tp, mmg perbezaan amat ketara dulu dgn skrg,skrg ni nak cari apa2 pun,melalui fb je.. dan amat mudah, bankin duit,brg dihantar sampai ke pintu umah..
syg,mesti best kan kalo dr dulu saya amik suppliment utk hamil,kencing dsb..syg tau,kdg bila buka & view fb,sedihnya Ya Allah hanya DIA yg tahu mcm2 product dijual,termasukla brgan baby..tgk dlm fb,kwn2 upload gambar baby baru lahir,xtvt baby on weekend,persiapan raya utk family,family vacation, spend time dgn family on weekend dsb membuatkan hati saya tersentuh...alangkah bahagianya andai awak masih ada,wpun kta xde baby..sbb awaklah nyawa saya.. 
Syg, saya letih memikirkan kehidupan2 akan dtg saya tanpa awak..kdg2, sy rs nak lari je dr kehidupan skrg...syg, awak tahu,saya lebih byk habiskan masa dlm umah berbanding diluar.. saya boleh duduk dlm umah selama 3,4 hari kdg2 sampai seminggu tanpa keluar dari umah..nak mkn?dihujung jari je.. wpun bkn fast food,kdg saya order fresh chicken dr Ayamas utk msk..bosan?kdg bosan,tp, nak kluar umah pun xtahu nak g mana..kdg malas ,nak g umah ciklah pun malas..mls nk tukar pakaian...kdg,sy fikir,persekitaran diluar sana sgt2lah memberi tekanan kpd kehidupan saya skrg ni terutama slps awak xde...
Syg, saya rindu,  saya sayang, saya cintakan awak sampai skrg... saya cuma mampu berdoa utk kesejahteraan awak di sana...al-fatihah..aminn....


p/s : syg, td sy bc kt status wechat madik,katanya, arini abah xbyk bercakap..tgn asyik kt dahi mcm memikirkan sesuatu..bila madik tanya,abah cuma geleng kepala je..adakah abah pun rindukan awak seperti saya rindukan awak?syg,rasanya saya harus cari tapak yg lain ke jual kt tapak yg sy dpt tu?tapak xcomeila syg,kt lorong..xpernah2 dpt tapak kt lorong..apa2 pun ada hikmahnya yg mayb sy sendiri xsedar & belum tahu..

Thursday, July 4, 2013

:: Di Saat Sendiri by Dadali ::





Hari demi hari telah ku lewati
Tak pernah aku bersamamu lagi
Tak pernah aku menduga
Kau akan pergi tinggalkan aku

Jauh kau pergi tinggalkan diriku
Sepi hati ini membunuhku
Ku coba untuk cari penggantimu
Namun tak ada yang sepertimu

Rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku terbangun dari tidurku

Rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku sendiri

Ooh jauh kau pergi tinggalkan diriku
Sepi hati ini membunuhku
Ku coba untuk cari penggantimu
Namun tak ada yang sepertimu

Rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku terbangun dari tidurku

Rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku sendiri

(rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku terbangun dari tidurku)

Ooh rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku terbangun dari tidurku

Rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku sendiri

:: I Miss My 'SAPE' So Much ::

tika & saat ni, aku sgt2 merindui insan bernama Sharpan Che Soh.. ntah bila la aku dpt jumpa dgn 'dia'.. di dunia ni mustahil & tak akan la....di syurga, InsyaAllah..aminn... errm..alangkah bahagianya kalo saat ni 'dia' disamping aku.. byk yg aku nk ngadu dgn 'dia'.. Syg, saya penat.. wpun xkeja, tp,sy penat memikirkan kehidupan sy akan dtg.. sebenarnya, saya xperlu fikirkan sbb ianya telah ditentukan olehNYA.. 
Syg, Ramadhan dtg lagi.. tahun ke-3 saya sambut Ramadhan tanpa awak.. Ramadhan byk mengingatkan sy pd awak..Ramadhan juga yg menemukan kita berdua...lastweek, sy tgk balik video kita kawin tu yg.. mujo la ada video kan? xbergantung pd gambar semata2..gambar xbergerak..video dpt tgk awak berjalan..awak berbual,Oh alangkah bahagianya saat itu..andai dpt diundur saat itu, akan saya saat itu sebaik mungkin..
Syg, saya nak jugak buat persiapan raya mcm org lain..shopping utk anak suami..xpela xde anak, ada suami pun suatu anugerah yg xdpt dinilai dgn wang ringgit..teringat kata2 awak bila saya down lps keguguran "awak jgn mikir sgt pasal anak..nnt ada la rezeki kita..dpt kawin dgn awak pun sy dh bersyukur.." 


p/s : syg, setiap saat hati saya ingatkan awak.. masa Ma xde , sy bygkan andai awak ada, mcmn keadaan awak?tp, sy tahu, awak seog yg kuat..& saya sentiasa ada disisi awak..syg, muncul lah dlm mimpi saya setiap mlm, hapuskan rindu ini...alfatihah..

Tuesday, July 2, 2013

:: Pengalaman Menguruskan Jenazah ::

" Alangkah beruntungnya si mati jika org yg menguruskan jasadnya ialah org terdekat dengannya. Suami memandikan isteri dan sebaliknya. Anak memandikan ibu bapa dan sebaliknya. Menguruskan jenazah sebenarnya sangat mudah."
Ustaz Muhammad Luqman Makhtar
(sumber : Majalah al-Ustaz isu no.14)  


Secara jujurnya, aku mmg xde pengalaman dlm menguruskan jenazah. selama 32 tahun aku hidup di dunia ni, antara insan tersayang yg pergi tinggalkan aku ialah suami tersayang, Sharpan Che Soh, ibu mertua aku, Maznah Deraman, nenek sebelah mak aku, Sadariah Ahmad dan datuk sebelah abah aku, Ibrahim Mat.. xcely, ada beberapa org lg insan yg rapat dgn aku, tetapi, 4 org yg aku sebutkan itu, ialah mereka2 yg aku saksikan sendiri jenazah sebelum dikapankan. datuk aku meninggal ketika aku darjah 4, iaitu pada 14 Februari 1990.. so, xde apa yg dpt aku lakukan kecuali menatap wajah datuk aku buat kali terakhir diiringi tangisan (tu pun sbb tgk org lain nangis..) diikuti dengan insan yg dijodohkan utk aku (semoga jodoh ini berkekalan hingga ke Jannah..aminn..)iaitu suami aku,insan plg aku syg di dunia ini...13 April 2011, aku ditinggalkan buat selamanya..jenazah diuruskan oleh pihak hospital Gua Musang...aku cuma dpt menatap wajahnya buat kali terakhir sebelum dikebumikan & aku mendesak ahli kuarge membuka kain kapan buat terakhir kalinya.. kehilangan 'dia' amat memberi kesan & tamparan yg hebat dlm hidup aku hingga kini..i miss him so much.. 3 April 2013, nenek sebelah mak aku plak pergi buat selamanya.. jenazah diuruskan oleh yg lebih berpengalaman, tp, aku sempat melihat bagaimana jenazah dimandikan, dikapankan sehingga dikebumikan.. lbh kurang 2 tahun sebulan selepas perginya anak sulung, mak mertua aku plak meninggalkan kami semua bersemadi di sana, di alam yg abadi..Ma pergi tinggalkan kami pada 20 Mei 2013.. sehari sebelum hari lahir aku yg ke-32.. 
Dalam pengurusan jenazah Ma, aku dpt pengalaman yg xpernah aku lalui.. secara jujurnya, mlm tersebutlah pertama kalinya aku naik van jenazah bersama adik ipar aku,Na manakala adik2 yg lain menguruskan hal2 lain yg berkaitan, termasuklah inform smua ahli kuarga terdekat, kemas rumah yg ditinggalkan selama 15ari sbb smua berkampung di HUSM, Kubang Kerian..Pada malam tu, kami adik beradik bergilir2 membaca Yaasin & al-Quran..mujo ada jiran2 yg byk membantu sbb masing2 dari kami xpernah hadapi situasi getir begini..byk yg kami pelajari atas semua ini.. selepas subuh, aku ditugaskan membeli brg2 memasak utk dimakan pd siang hari itu... lps balik beli, aku tgk dah ramai sanak saudara,jiran2 yg dtg menziarahi jenazah..dan pagi tu jgk, keluarga aku dr Kedah selamat sampai..mereka bertolak dlm pukul 12tgh mlm tu jgk slps aku maklumkan Ma dah meninggal..time menyambut mak aku sampai tu, sebenarnya aku kawal emosi aku, automatik bila tgk mak aku sedih teringatkan Ma sbb kali ni, mak aku dtg ke Kelantan tanpa disambut oleh Ma.. 
Pengalaman yg plg berharga bg kami ialah apabila kami seramai 5 org (anak perempuan & menantu perempuan Ma) meriba jenazah Ma utk dimandikan.. mlm tu, kami dah sepakat setuju utk meriba Ma.. sebenarnya, aku sendiri belum pernah tgk atau rasai sendiri meriba jenazah utk dimandikan.. alhamdulilah, semuanya berjalan lancar..pada zaman skrg, biasanya urusan mandikan jenazah dilepaskan bulat2 kpd pemandi jenazah atau kalo meninggal di hospital,biasanya hospital akan uruskan smuanya.. berbanding semasa jenazah 'dia' , andaikata hendak dimandikan di rumah, tentu lambat utk urusan pengkebumian sbb GM-Kedai Mulong amik masa lbh kurang 3jam..lps semua ahli keluarga mengucup jenazah Ma buat kali terakhir, jenazah dibawa utk dikebumikan.. jenazah Ma disemadikan bersebelahan dgn pusara anak sulungnya iaitu suami aku yg tercinta...semoga mereka aman & damai di sana..  

biasanya ni la tempat yg digunakan utk mandikan jenazah

Saturday, June 1, 2013

:: Selamat Hari Lahir ke-40 SAYANG ::

Ya, arini 1 Jun 2013 'dia' genap 40 tahun... Syg,awak dh msuk 4series la..sy baru awal 3series..beza 1series jgk la kita ni kan,sayang?perbezaan itulah yg menyebabkan keserasian antara kita..insyaAllah hingga ke Jannah...
Sayang, saya sentiasa doakan awak..awak sentiasa ada dlm doa saya..insyaallah...psst..syg,sempena harijadi awak yg ke-40, arini jgk saya baru berkesempatan abihkan Quran selepas awak xde...dan arini jgk saya khatam Quran pertama kali sbg adiah utk awak 'disana' selepas awak pergi tinggalkan saya..(Syg,teruknya saya kan?sepatutnya dh byk kali sy khatam Quran lps awak xde..skrg2nya pun 2x,tp,sy baru skali..insyaAllah,smoga akan berterusan...

P/s : syg,semoga awak damai di sana bersama Ma...alfatihah...aminnn

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, May 30, 2013

:: Keputusan Undian Tapak Ramadhan Jalan Tunku Abdul Rahman 2013 ::

see.. xpenuh pun stadium tu..
view dr atas - suasana tahun lepas 2012
berbeza dgn tahun lps,2012, semua org memenuhi dlm stadium Titiwangsa...
tgk, kat seat atas pun kosong lg..dolu2,seat atas la port kitaorg menunggu result.. huhuhu


my fav number-22..so lucky tis year,org ke-22 bertuah nama dipanggil :)
28 Mei 2013 - flight pkol8am dr KB-KL,sampai lcct pkol 9am,sampai selayang pkol10am...kunci jam,lps zohor,pkol 1.45ptg bertolak g Stadium Tertutup Titiwangsa untuk undian tapak ramadhan.undian bermula pkol3ptg..tp,undian dimulakan dgn makanan kering,diikuti aksesori,dan last baru utk pakaian..sambil berminyak kapak,dlm hati, kalo la kena tunggu sampai abih,kemungkinan besar aku tertido di situ...tiba2 aku terdengar MC umumkan nama Nor Yusdianawati...tanpa dgr no ic aku confident je pegi ke depan..sbb aku tahu,xde yg nama sama dgn aku...HeHehE..wpun sebutan nama aku salah,tp, keputusan nya tetap betol,mmg rezeki aku..alhamdulillah..sambil jari terketar2 aku msg adik2 bgtau... Tahniah kpd 406 pemohon yg berjaya mendapat tapak pasar ramadhan jln tar thn ni... selamat berniaga..

P/s : syg,saya dpt tapak thn ni dgn nama sendiri...disebabkan peraturan yg agak ketat thn ni,keberangkalian nk dpt tapak lebih tinggi...alhamdulillah...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

:: al-Fatihah Ma (14 Dec 1954 - 20 Mei 2013) ::

4 Mei 2013 - setelah 2,3 ari ber'miscall dge Ma, arini baru aku dpt berckp dge Ma melalui telefon...saat ni,aku di Kedah sbb akan menunaikan tanggungjawap sbg rakyat Malaysia esok hari..Ma tanya,bila nak blik Klate?jwp aku,xtahu lagi sbb majlis pd 10 Mei 2013 yg diplanning xjd..aku ckp,mayb xblik kot,tunggu Ma mari KL la 16Mei ni..sbb tiket flight aku dh booking last year -tiket free AA..sambil tanya kabar,sblm akhir conversation,sempat ucap selamat hari raya kt Ma sbb esok kan pilihanRAYA...
5 Mei 2013 - hati tiba2 terasa nk cl Ide sbb nak tnya dh smpai Klate ke blum?tp,xdpt..then,call T,tnya dh g ngundi ke?tp,dlm nada yg cemas,T bgtau Ma x kabar lps muntah2..then,aku call Kak tnya,Kak ckp dia baru odw nk g umah Ma...dlm hati sambil berdoa agar smuanya selamat,aku g ngundi dge adik aku a.k.a Cekkana..apa aku undi?undi kan RAHSIA?? :) ms kt tmpt undi aku sempat call Ide & T nak tahu keadaan Ma,Ide ckp Ma dh sedar..alhamdulillah..xbrapa kmudian,aku dpt msg dr Kak,bgtau Ma tenat..bernafas guna mesin..sambil pesan kt Kak,kalo apa2 cl la bgtau,dlm otak aku sdg ligat memikirkan cmne aku nak terbang ke Klate?nak ajak adik aku ke?nak naik bas ke?nak naik flight ke?setau aku flight ke KL cuma 2x je pg & malam..aku plan nak naik kt Bayan Lepas kalo ada direct..tp,xplanation dr Cust Serv MAS tidak membantu..tp,aku cl buat kali kedua,tanya flight plg awal AS-KL,katanya ada pkol 4ptg..then aku tnya la,kalo KL-Kelantan?dia ckp ada kol 6.50ptg..aku hitung2 cm sempat..dlm hati berdoa agar x delay flight dr AS-KL..lps inform kat Mak aku,aku bergegas ke epot..flight KL-Kelantan delay dlm 20minit..bila sampai je Kelantan,dh ada spupu menunggu tp,yg jd masalah,aku xdpt hubungi dia sbb hp aku abih bateri..BB ni kalo bateri kong mmg xleh on langsung...ada mslh dgn bateri..ipong pn ada mslh ms tu,xleh on langsung..power bank xsempat caj...berbekalkan Ipad,aku cl adik ipar via Viber bgtau aku dh smpai..lps dh jupa,aku direct ke HUSM...Ma ditempatkan di ICU Wad 2 Delima..pelawat cuma 2org dibenarkan masuk dan perlu pakai baju yg disediakan..so,aku pun masuk utk tgk Ma..Ya Allah, sebak hati bila melihat wayar sana sini dlm keadaan Ma yg xsedar diri... Sayu hati ni semakin terasa bila makin lama menatap wajah Ma..time tu,mcm2 benda bermain difikiran, teringat kata2 'dia' , "yang,andai suatu hari nnt Ma atau abah saya sakit,saya nak disamping mereka,kalo awak nk ikut saya blk kg,awak blik la,tp,kalo xdpt cuti,awak kena ikhtiar g keja sendiri la..sy cuma minta tu je.." Hati sayu sbb time Ma sakit cmni, 'dia' xde disamping Ma... Dlm hati aku,"xpe Ma,wpun abe pe xdop,oghe ada,insyaallah..."
6 - 15 Mei 2013 - bergilir2 menjaga Ma di hospital... 4 ari slps operation,Ma sedar,dan ada reaksi +ve..Ma boleh genggam tgn bila dipanggil nama..Ma menganggukkan kpala bila ditanya..alhamdulillah...Ma dh boleh berckp,tp, xdpt fhm sepenuhnya sbb wayar oksigen..esokkan arinya, wayar oksigen digantikan dgn oksigen biasa yg ditekup di idung sj...Ma nampak makin +ve...smua bersyukur sambil berdoa agar Ma akan pulih sperti biasa...esoknya,Ma ditukar kan ke HDU...tp,respon Ma makin slow..
16 Mei 2013 - aku blik ke KL sekejap sbb nak amik ubat2 insulin aku..aku blik dgn flight..lgpun tiket flight yg nak dibooking skali dgn Ma boleh digunakan..aku blk dgn Asha...time ni Ma dipindahkan ke bilik HDU sbb ada lg yg lbh memerlukan penjagaan rapi berbanding Ma yg agak +ve..tp,Ma xdpt berckp cm 2,3 ari sblm ni..Ma cuma bleh respon dgn gerakan,genggaman tgn..tp,aku rskan genggaman Ma xsekuat sblm ni..
17 Mei 2013 - Idey blik KL sbb nak berniaga kt psr malam esoknya...
18 Mei 2013 - call T,tnya keadaan Ma,tp, masih tiada perkembangan..cuma t bgtau doc nak scan Ma..
19 Mei 2013 - dpt msg dr T bgtau doc ckp ada jangkitan kuman pd paru2 Ma..dlm kol11pg,aku,asha,idey&abelo arizul bertolak blk Klate dgn keta..sampai,kami trus ke HUSM..pd masa ini,Ma dh dipindahkan ke HDU biasa...Ma masih blum sedarkan diri..cuma nampak mcm ada linangan air mata di mata kiri Ma..
20 Mei 2013 - aku msuk nk melawat Ma pd pkol 6.30pg,tp,Ma xde di katil..bila tnya nurse,ckp diaorg bw Ma g scan..so,aku tunggu,dlm dkt2 pkol7pg,Ma dh diletakkan di katil dia..aku sempat tnya doc, apa result scan?nurse xleh bgtau lebih sbb kena tunggu doc sendiri inform...sdg aku & asha menikmati bekfes di cafe hospital,t call doc nak jupa smua...slps doc xplain everytin, kami smua xtinggalkan Ma seorg diri..bergilir2 bc Yasin...slps Isya' time aku bc Yasin,nurse dtg bgtau,kalo nak ajar ngucap dh boleh..aku tnya kenapa?jwp nurse,sbb nadi makin turun...tepat 11.30 malam...Ma telah kembali kpd sang Pencipta ...semoga Ma damai di sana yg lebih kekal abadi...
21 Mei 2013 - di harijadiku yg ke-32,Ma disemadikan bersebelahan dgn anak sulungnya Sharpan Che Soh...skrg,'dia' disamping Ma selamanya wpun 'dia' xdpt disamping Ma ketika Ma sakit...dan, Ma xperlu lg bersedih di atas kehilangan anak sulungnya saban hari..kerana,Ma akan bertemu dgn 'dia' di sana nanti...insyaallah...

P/S : semoga roh Sharpan bin Maznah & Maznah bt MekLimah ditempatkan dikalangan org beriman...al-Fatihah...aminnn 
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, May 19, 2013

:: Selamat Hari Ibu ::

Entry tertangguh..xcely,disbbkan very da bz,so,entry ni tertangguh utk dipublish..1st of all, Hepi Mother's Day essespeceli utk mak aku a.k.a Mak Sarah (panggilan dr 'dia' utk mak aku), Ma (panggil utk mak 'dia') dan smua kwn2 yg bergelar ibu,mama,ummi,mak,mommy dan yg seangkatan dgnnya...
Di kesempatan ini, aku mendoakan agar mak aku a.k.a Mak Sarah panjang umo,murah rezeki & sihat selalu... (Mak,kami minta maaf sbb xdpt bg cucu kat mak :( ) utk mak mertua aku a.k.a Ma, oghe doakan ma cpt2 sedar,sihat & pjg umor...rumah Binjal sepi&sunyi tanpa Ma...Ma kena cpt2 sedar & sihat sbb ramai lagi anak2 Ma belum kawin...harap2 Ma pjg umo, dpt tgk bakal2 menantu & cucu2 yg lain..Ma, terima kasih sbb lahirkan abe pe....aminnn


P/s : dlm perjalanan ke Kelantan sbb Ma masih di HUSM...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, May 14, 2013

:: Kepuraan ::

Sedih bila melihat kepuraan org..mayb org lain xtahu,tp,bg yg tahu hakikat disebalik itu,akan ketawa di dlm hati bila melihat kepuraan mereka...sedih jg bila melihat org sanggup menyusahkan org lain demi kepentingan diri sendiri..dan bila cuba ditegur,yg pastinya kita akan dilihat sbg seorg yg mencemburui mereka...nauzubillah...setiap kepuraan sbnrnya mudah dilihat di wajah masing2...

P/S : jgn menilai seseorg itu berdasarkan ms lampau dia,kita sbg insan xtahu urusan dia dgn Allah..bukan kita yg menilai dosa pahala seseorg..


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, April 22, 2013

:: Sabarlah Wahai Hati ::

Xcely,dh pjg berjela aku buat entry..tp,bila difikir2kan pro&contra..aku save as draft je la..siap dgn bahan bukti uols..jgn ingat mekyusz ni senyap2,xberani...huhuhu...
Alkisahnya,lastweek, aku dpt tangkap 2 perkara yg some1 ni buat kat aku yg aku xsangka ibarat harapkan pagar,pagar makan padi...semoga Allah bukakan pintu hati dia..aminn...yg aku xsangka,sanggup & tergamak some1 ni buat cmtu bila 'dia' xde..ni melibatkan AMANAH..cmne la andai ajal ditarik tiba2...semoga some1 ni sedar sebelum terlambat...

P/S : sayang,sy xsangka dia mcmtu..ingatkan bila awak xde dia berubah jd org yg bertanggungjawap..tp,hampeh... Xsangka dibelakang saya dia amik kesempatan...xpernah berubah time awak ada,sampai la awak xde...xtakut ALLAH ke dia ek??

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, April 19, 2013

:: WeChat, Viber, Whatsapp dsb ::


Sungguh maju teknologi skrg ye??dlm sekelip mata je teknologi hanya dihujung jari...aku ingat lg, 2 thn lps, xde lg whatsapp,viber,wechat,line,kakaotalk,keek,tellit bagai ni...apps ni smua bertujuan mendekatkan yg jauh & merapatkan yg dekat...
Alangkah bestnya kalo suatu masa dulu ada ini smua..mesti aku & 'dia' cuba meng'explore apps smua ni..cuma,yg pasti,walau secanggih mana pun teknologi skrg,aku tetap xdpt 'berhubung direct' dgn 'dia'..aku cuma boleh berhubung indirect melalui doa,sedekah dsb...rsnya tu lebih terkesan...aminnn

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

:: Rindu Serindu Rindunya ::


Semakin lama,aku rs makin rindu pd empunya nama Sharpan Che Soh...bila aku tgk gambar2 'dia', aku rs 1 kehilangan...sejujurnya aku, hidup tanpa ada kamu,aku gila..chewahh...terkeluar jgk lagu Firman yg liriknya amat kena dgn prasaan aku yg sdg dilanda rindu,rindu pada 'dia'...semakin hari,semakin rindu..tp,semakin lama,makin aku xleh tatap gambar2 'dia'...

P/s : sayang, tv lama kita dh 'kojol'..sy dh tkar tv baru,tp,sy tkar skali dgn kedudukan tv..sy alihkan tv ke dinding nak ke dapur...katanya Epu,"xde la kenangan abe pe..skalo dok baye dia tgk tv situ.." Syg,walau diubah mcmn pun kedudukan,sy ttp rs awak ada..kdg,sy ngadap tv,trasa awak kt blakang sy tgh tgk tv skali...kdg2,sy sndiri xingat kedudukan skrg..sbb mind set sy 'kedudukan tetap sama'...harap2 kedudukan hati sy pun tetap sama...aminnn...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, April 17, 2013

:: Mari Mengundi 28 Mei 2013 ::

harus dibawa pd hari cabutan undi 28 Mei 2013

bukti aku salah seorang pengundi PRU

Seperti yg smua sudah maklum,hari mengundi dh ditetapkan pada 28 Mei 2013...Eh,bukan ke SPR umumkan mengundi pada 5 Mei 2013??Ya,itu pilihanraya umum... Tp,bagi aku,tahun ni,malah bln Mei 2013 nanti,aku akan mengundi 2x..pertama,5 Mei 2013 -Pilihanraya Umum..ke-2,undi tapak pasar ramadan Jln TAR..seperti syarat permohonan bazar ramadhan Jln TAR,begitu jugak time cabutan undian tapak,ada sedikit perubahan cabutan undian bazar ramadhan Jln TAR thn ni..antara perubahan ialah time undian..thn2 sblm ni, undian utk barang kering (pakaian,aksesori&makanan kering) diadakan pd sebelah pg,tp,pd tahun ni,undian diadakan sebelah ptg..bermula jam 3ptg-6ptg...perubahan kedua ialah wang cagaran bg yg berjaya mendapatkan tapak pd tahun ini sebanyak RM1k..berbanding thn lps&2thn lps cuma RM500..thn2 sblm tu TIADA wang cagaran diperlukan...
Utk PRU thn ni,insyaAllah kalo xde aral,aku akan blk ke Kodiang,Kedah utk mengundi..seumo idup aku aku baru 1x mengundi iaitu 10 thn lps,means,ms aku umor 22thn...5thn lps aku x mengundi..sbb??HaHaHa...kalo aku ngundi,aku kena blk Kedah & 'dia' balik Kelantan..sbnrnya kami tiada perbincangan samada nak blk mengundi atau tidak..ianya terjd secara natural..HaHaHa...
So,kwn2,doakan saya berjaya dpt tapak bazar ramdhan Jln TAR tahun ini ya?Aminnn...utk yg dh ckup umo mengundi PRU ,sama2lah kita tunaikan kewajipan kita..aku undi apa??bak kata abah aku,undi kan RAHSIA...buatkan keputusan dgn akal,bkn dgn nafsu amarah...xperlu prang sana prang cni,kutuk sana kutuk cni...bila smua pihak kutuk mengutuk apa bezanya mereka??tepuk dada,tanyalah akal anda..siapa yg layak...SELAMAT MENGUNDI!!!


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone