Monday, January 21, 2013

:: All About Batrisya ::

sayang,
ni la Nurul Batrisya, anak buah kita yg plg bongsu buat ms loni... Nurul bermaksud cahaya dan Batrisya bermaksud cerdik atau pintar... ye, sepertimana maksud namanya,begitu la personaliti batrisya sekarang ni... di usia setahun setengah, batrisya dah pandai pakai selipar sendiri dan tahu yg mana kanan dan yg mana kiri..bkn selipar yg ada tali kat belakang,tp, selipar biasa mcm org besar..dan, kalo kaki dia salah masuk kt celah,dia akan alihkan sendiri... dia dah kenal org2 di sekeliling dia... mayb, utk kenal saya agak sukar sbb kdg2 ada,kdg2 xde...dlm erti kata lain, jrg2 jumpa..tp, balik kali ni, dia dah kenal,dan pandai tunjuk ke arah saya kalo tanya "mana mamalong?" kdg2 saya tunjuk gambar awak dlm ipad atau hp, saya akan bgtau "ni ayah long.." ada suatu hari tu, bila asyik sebut nama awak, dia dah pandai sebut, tp, dia cuma sebut "ayoh"...bila saya tunjuk gambar2 awak, bila nampak gambar awak jelir lidah, batrisya pun jelir lidah jgok...nak suko saya tgk gelagat dia...
sayang, 
dulu masa awak ada, kita slalu rindu gelagat Pia & Pikah..skrg, diaorg dh besar,dah sekolah pun..tahun ni darjah 1...ada jugak hal ttg Pia saya nk story dgn awak...tp, ni entry Batrisya :) saya akui, sy selalu rindu gelagat Batrisya..terbayang bila dia berebut Ipad dgn Pia... kdg2 tu, dia dtg kat saya, tepuk2 peha saya sambil tunjuk Ipad dan cakap "nok..nok..." dia nak minta sy tlg amikkan Ipad la tu...lagi lucu bila tgk dia main games...dia pandai main games Subway..dia tahu kat mana nak play, dia tahu lompat..dia suka kalo langgar keretapi...dia akan tepuk tgn...sama jgk games Highway Rider, dia pandai gerakkan Ipad, bila xcdnt,dia akan tepuk tgn... 
sayang,
awak tahu, apa rancangaan tv fevret batrisya??jgn xtahu, dia minat rancangan Money Drop..bila tgk AC Mizal je, terus sebut "drop...drop.." kdg2 dia buka Ipad pun dia touch kat Money Drop..tp, xleh loading sbb bukan time ke udara di tv... bila ada iklan kt tv ttg Money Drop, dia akan duduk depan tv...ada suatu mlm tu, baru2 ni la...time tu Money Drop dah nak abih, bila dia tgk je, dia terus g kat kerusi, dia tolak abih smua benda kat kerusi tu, dia duduk sambil tgn tunjuk tv sambil sebut "drop..."
sayang,
baru ni, time saya nak balik kl, lepas salam,cium Batrisya, saya dukung dia, then saya letak la dia sbb dah nak bertolak..menangis dia... teringat mcmn Pia menangis ms kita nak balik ke Kedah raya 2010...kalo Batrisya hisap susu botol,saya rasa saya dah bw dia dtg KL...semalam kak bgtau, bila tanya "mana mamalong?" dia marah..bila tanya "mana Cik??" dia tunjuk sambil buat mulut muncung donalds duck dia..marah benar Batrisya ko mamalong sbb tinggal dia bkalih.. :)
video
sayang,
baru ni, saya dan T bawa Batrisya bw balik umah ma tanpa mi dia... 4 malam jgok kitaorg bw balik umah ma..siang ari, bw dia g jumpa mi dia utk isi minyak dulu (susu).. mmg bagus dan cerdik la Batrisya ni...ada 1 malam tu, abah tanya, "mana mi??" awak tahu dia jwp apa?dia jwp "tahu..."tu feberet word dia... dia dah pandai say "no...no..no.." sambil tunjuk jari... bila tanya "sapa nama batrisya angkat tgn..." dia pun dah pandai angkat tgn... mcm xcaya dlm umor baru setahun setengah dia dah faham semuanya...dia pandai sebut "letok.." slalunya,kalo Pia dukung dia, dia xsuka, dia suruh letak...ataupun Pia tgh pegang Ipad, dia suruh letak,sambil tgn tepuk lantai...bijak kan???batrisya pun dah tahu mana mata,hidung,mulut,telinga....sweet sgt....











p/s : syg, tadi awie call bgtau kaki batrisya kena zink..OMG, xdpt sy nak bygkan..td,T dah mms gambar kaki Batrisya,lega sket tgk...

3 comments:

  1. Wahhh bijak nya Batrisya..sebijik mcm Dya skrg..gitew lah gayanya..dia lahir bln 6 kn?

    ReplyDelete
  2. bln 7... lydia bln brapo??maksud batrisya pun cerdik/ pandai ..hrp2 sampai bila2 dan dlm apa jua situasi cerdik la.. :)

    ReplyDelete
  3. Lydya 27/4, beza 2-3 blm gtu la dih..bijak bdk2 loni cpt blajar..InsyaAllah..kalo kecik2 dh nampak cerdik..lps tu kita didik n bimbing btl2..sampai bile2 pun cerdik la dia..

    ReplyDelete